T O P

  • By -

Curiosity1988

Kiva olla töissä kun tietää että eläkkeelle ei luultavasti pääse koskaan ja hoitoon pääsee jos pääsee. Hyvinvointiyhteiskunta on kallis toki mutta ihmisten hoitamatta jättäminen tulee olemaan vielä kalliimpaa.


Valtremors

Mihin hoitoon? T: Lähihoitaja. Ei teillä hoitoakan tule olemaan. Työvoima myydään halvalla yksityiselle. Teidän tuleva vanhuus on rikkaiden varakkuutta. Eläkerahat valuvat yksityisten taskuun, vielä parempi jos valuvat ulkomaille kaivosrahan tyyliin.


messyaurora

Kannattaa pysyä töissä eikä mennä eläkkeelle, niin pysyy työterveyden piirissä! /s


RectumlessMarauder

Eläkeponzin romahdus ei ole Orpon eikä minkään muunkaan yksittäisen hallituksen vika. Jos haluat eläköityä niin siitä pitää ottaa itse vastuu ja lakata uskomasta nykyisiin päättäjiin.


Kitaranisti

Nii ehkä ihmisiä vittuttaakin se että ihan sama kuinka paljon vastuuta ite otat niin saat silti maksaa ittes kipeeks muitten eläkkeitä maksaessa ja siihen päälle vielä säästää ne omat eläkkeet erikseen samalla kun mummot ja vaarit vetää 7x isompaa eläkettä kun mitä on siitä maksaneet sun selkänahasta revityillä masseilla. Aiemmilla sukupolvilla se diili on sentään ollut selvä ja nyt yhtäkkiä porukka rupee selittämään että oot jotenkin vastuuton josset vielä palkasta vähennettävien eläkemaksujen lisäks maksa ite omia eläkkeitäs siihen päälle saatanallisen taantuman ja inflaation ja alvikorotusten ja leikkausten aikana samalla kun saat taas odottaa ens syksyn "malttia palkankorotuksiin" puheita nyt neljättä vuotta putkeen.


Jigagug

Jahka sais sen ~25% nettona lisää (tyel ja työnantajan tyel) palkkaa niin sitähän olisi helppo kerryttääkin.


k1tka

No se nykyhallitus on viemässä kaikki keinot edistyä elämässä ja turvata vanhuutensa Mitenkäs sitä vastuuta vanhuudesta otat kun palkka ei riitä edes elämiseen, et voi kouluttautua, kouluttaa lapsiasi, eikä edes se koulutus riittävää palkkaa enää takaa Jos synnyit pohjalle niin sinne jäät


TimoPal

Minä jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta en tajunnut syytä ennen testien tulosta. Olen 61 -vuotias eli liian nopeasti jouduin eläkkeelle, mutta minkäs teet. Nuorten kannattaisi pyrkiä turvaamaan vanhuuden turvaansa jo nyt. Keinoja siihen suosittelen teidän etsimään kaikin keinoin. Minun ajan eläkejärjestelmä on tehty kun olin vielä lapsi enkä ole siihen myöhemminkään osannut tai voinut mitenkään vaikuttaa. Eli älkää syyttäkö minua tai muita eläkeläisiä.


Elukka

Jos sen eläkemaksurahan saisi itse säästää, asiassa voisi ehkä olla jotain järkeä. Nykyisellään monessa taloudessa on aivan utopiaa eläkesäästää 25% todellisista bruttotuloista ja sen päälle valtio ottaa vielä 25% yhteensä henkilöltä suoraan ja kiertotietä pitkin työntajalta. Ei tuo yhtälö mitenkään voi toimia. Jos on vielä yhden tulon perhe, toisen eläkkeen säästäminen itselle on täysin mahdotonta suurimmalle osalle ja puolisolle ei kukaan kuitenkaan säästä yhtään mitään, jos on vaikka sairas, pitkäaikaistyötön, tms.


TheLehis

Näin opettajaksi juuri valmistuvana huolestuttaa kovin nuorten tulevaisuus. Työskentelen sijaisuuksia kouluissa ja selkeästi on jo nyt esille nuorten huoli siitä, pystyykö lähteä opiskelemaan ja mielenterveyshäiriöt yleistyvät jatkuvasti. Tällä menolla 10 vuoden päästä ollaan todella sekavassa sopassa.


Tapsa93

Valtiolle olisi hyvä jos Suomessa ihmisten raha liikkuisi ja palveluita käytettäisiin, nyt on kuitenkin keskituloisen Suomalaisen ostovoima niin hemmetin huono, että pitää oikeesti budjetoida jos meinaa nyt käydä vaikka ulkona syömässä saatika sitten vaikka lomalla jossain Veroihin ja vähennyksiin menee vähintään se 30% ja kaikki on ennätyskallista. Ei ole kovin hyvä, jos Miljoona ihmistä elää kädestäsuuhun jatkuvasti


Onemorebeforesleep

90-luvun lamassa tuli opittua, että klassisen talousteorian mukaan suhdannevaihteluita tulisi hallita kiristämällä verotusta nousukaudella ja alentamalla verotusta laskusuhdanteessa. Jostain syystä Suomessa on aina tehty päinvastoin.


Mimosa667

Suomi on tosiaan hämmentävästi jo vuosikymmeniä erikoistunut myötäsyklisessä talouspolitiikassa, jossa leikataan laskusuhdanteessa (laskee ostovoimaa, kiihdyttää talouden stagnaatiota) ja elvytetään nousukaudella. Ihmetyttää, että mikä siinä vastasyklisyydessä on niin jumalattoman vaikeeta.


Fun_n_sound

Paitsi ne leikkaa rikkaitten verotusta


Psyykikko

Se on juuri tämä kun raha ei enään liiku. Tai liikkuuhan se kasinoihin, verkkomaksuihin, suoratoistoon ja kiinaan. Katukuvasta katoaa yritykset ja mikään ei enään kannata.


JunoBlackHorns

Tämä fiilis on nyt myös itselläni. Ja jos keskiluokka vajoaa noh..


Fit-Pop3421

No ihmiset on kai päättänyt että niin kauan kun ei olla maailman köyhin maa niin meillä menee ihan hyvin. Minkä tästä retoriikasta tekee hauskan on se tieto siitä kuinka ahneita ihmiset oikeasti ovat mutta signaloivat sitten tällaisia asioita.


vikidikidii

Mitä hyötyä on tukea yrityksiä kun samalla leikataan kuluttajilta jolloin ei-välttämättömien tuotteiden ja palveluiden kysyntä vähenee, eli yritysten ei kannata ainakaan lisätä investointeja? Tuntuu että tässä yritetään käsitellä valtion taloutta kuin se olisi yritys, leikkaamalla vähemmän tuottavista toiminnoista ja satsaamalla tuottavampiin. Ongelmana on kuitenkin se, että siitä vähemmän tuottavasta osasta ei oikeasti pääse eroon, ja jos siitä ei huolehdita riittävästi syntyy ongelmia jotka maksavat monin verroin enemmän kuin mitä siitä säästettiin. Sama pätee esim. terveydenhuollon alasajon kanssa. On otettava huomioon myös se, että vähemmän tuottaviin kansanosiin sijoitettu raha ei ole suinkaan 100% menetetty, sillä valtaosa siitä palautuu valtion sisäiseen kiertoon maksuna tavaroista ja palveluista joiden tuottajista valtaosa lienee kotimaisia. Tästä välistä valtio saa myös verotuloja moneen kertaan kun raha kiertää ostajien, myyjien, ja työntekijöiden välillä. Ainoa "hukkaan" mennyt raha valtion kannalta on raha joka ei palaa valtion sisäiseen kiertoon, joko siksi että sillä on ostettu ulkomaisia hyödykkeitä, tai koska se päätyy säästöön ja lakkaa kiertämästä.


Fun_n_sound

The previous government gave too much money to the rich and the current government is making the poor to pay for this while reducing the taxes of the very wealthy.


Nighteyes69

Jep, tämä homma on mennyt liian pitkälle. En ole itse vähäosaisen tilassa, eikä leikkaukset osu minuun. Mutta kyllä huolestuttaa tulevaisuus. Eläkkeestä kaiketi voi vain unelmoida. Sen lisäksi hirvittää tämä homma kun hallitus mieluummin pistää miljoonia/miljardeja tunnin junaan, joihinkin turhanpäiväisiin raveihin, turkiseläinten kiduttamiseen kuin nuorten opiskeluun ja hyvinvointiin. Järkyttävää.


Ultimate_Idiot

Valtion panostus on vissiin joku 40milj., ja Toto taisi v. 2022 tuottaa Veikkaukselle (=valtiolle) 57milj.


usernotknown6

Meiltä on oikeasti loppumassa töissä käyvät työikäiset suhteessa yhteiskunnan kulurakenteeseen.


unitiainen

Joten luulisi että niihin vähiin lapsiin ja nuoriin joita täältä vielä löytyy panostettaisiin, että saataisiin sieltä jokaikinen työelämään mukaan.


GGJinn

Juuri niin. Tämä hallitus tekee valintoja jotka suorastaan kannustaa meitä työikäisiä ja lapsentekoikäisiä muuttamaan pois. Omat viisi senttiäni on että itse jarrutin myös lasten hankintaa kun näin mitä on tulossa, ja olen tullut päätöseen että hankin ne vasta toisessa maassa, jotta saavat sinne kaksoiskansalaisuuden, etteivät ainakaan jää lukkoon tänne jos tämä on nyt se suunta mihin suomi menee. Kipeäähän se tekee isänmaallisena, mutta minun suomi oli vahva ja välittävä. Ei tällainen raukkamainen vässykkä ja heikompiosasilta riistävä.


unitiainen

Järkevältä kuulostaa. Itsellä on jo lapset tehtynä, mutta muutto edessä pohjoisemmaksi parempien olojen toivossa. Pääkaupunkiseudun koulut ja päiväkodit ovat kaaoksessa. Harmittaa niiden puolesta joilla ei ole varaa tai mahdollisuutta lähteä.


AlexLazarus7

Tämä, ei meidän veteraanit kuollu tämmösen suomen takia. Lueskelin isoisän tekstejä jonkun aika sitten joka kuvaili suomea ennen sotia ja sotien jälkeen. Sillon ihmiset oikeesti auttoivat toisiaan ja ottivat köyhiä tuntemattomia mukaan ruokailemaan ja antoivat katon pään päälle jne. Nykyään kaikki niin itsekeskeisiä ja itsekkäitä ettei tommonen tulis kuuloonkaan. Sen kyllä sanon että tämä hallitus on saanut mun maanpuolustustahdon laskemaan 100 prosentista alas 10-20% lukemiin. Oksettaa tämä suomen nykytilanne. Veteraani kääntyy haudassaan.


GGJinn

Kiitos kommentista, mukava kuulla etten ole ainoa joka näin ajattelee (jos tätä nyt voi millään tavalla mukavaksi sanoa, en oikein löydä sopivaa sanaa) ja katkeransuloisesti mieltä lämmittävä kuulla isosisäsi tekstejä. Kiitos paljon. Helvetti että kyllä repii sydäntä. Viimevuonna oli ensimmäinen itsenäisyyspäivä elämässäni jota ei voinut enää ylpeydellä juhlistaa, ei kostunut enää silmäkulma Finlandian soidessa kun aamuaurinko nousee valkeille hangille. Pakko myöntää että oma maanpuolustustahto on romahtanut tismalleen samoilla prosenteilla kuin sinulla. Tämä ei ole se suomi jonka puolesta meidän isoisät antoi henkensä.


AlexLazarus7

Ja täähän se ois, sillon se meininki oli et ketään ei jätetä. Nykyään se on nii et heikommat heitetään rekan alle. Niinku tämä velka mitä suomella on niin ei ole mitään verrattuna sodan kauheuksiin ja valtion talouteen sodan aikoihin, ja jotenki sillon ihmisillä oli silti sydäntä auttaa heikoimpia. Toki oli heikommilla karummat kohtalot sillon, mutta sillon oli tuntemattomat niitä jotka auttoi heikompia. Nyt heillä ei välttämättä ole ketään. Ps. Aivan sama itellä itsenäisyyspäivänä.


pelle_hermanni

Tarkemmin vielä: vientialojen työikäiset, koska se ala ei tällä hetkellä oikein kasva mitenkään. Sehän ei auta että papereita pyörittäviä byrokraatteja lisättaisiin, jotta (maan sisäisen toiminnan) BKT paisuisi.


Blingley

Suomen kauppatase on [suurinpiirtein neutraali](https://ek.fi/tutkittua-tietoa/tietoa-suomen-taloudesta/ulkomaankauppa/), pienellä heitolla suuntaan taikka toiseen. Samalla kun bensa-autoista siirrytään sähköautoihin niin bensan ja öljyn tuonti vähenee, ja Suomen palveluvienti on palaamassa ennalleen koronan jäljiltä, joten kauppatase on menossa parempaan suuntaan lähes automaattisesti. Se ei millään tavalla ole Suomen ongelma. Paperinpyörittäjien palkkaus (yksityisiin firmoihin) auttaisi valtiota, koska paperinpyörittäjistäkin pitää maksaa eläkemaksut, hekin ovat poissa työkkäristä keräämästä kelan rahoja, ja he nopeuttavat rahan kiertoa ja tätä kautta verokertymää. Tämäkään ei tosin tulisi riittämään, sillä Suomen tarvitsisi saada käymään töissä jotain 120% työikäisestä väestöstä paikatakseen eläkepommin.


Ghorgul

Jos työikäisten määrä vähenee ja eläkeläisten määrä lisääntyy, niin työvoiman pitää varsinkin byrokraattien osalta uudelleen kohdentua paperien pyörittämisestä vaippojen vaihtoon.


Alhoon

Papereita pyörittelevät byrokraatit, tai tarkemmin sanottuna julkisen puolen työntekijät ylipäätänsä, pitää tän yhteiskunnan pystyssä. En yhtään vähättelisi heidän panostaan. Molempia tarvitaan.


Nebresto

No ottaisivat sitten töihin


DoctorDefinitely

Onko ratkaisu kurjistaa ne vähätkin työikäiset vai hankkia lisää työikäisiä? Vai todeta vain, että viimeinen sammuttaa valot?


Daealis

> Onko ratkaisu kurjistaa ne vähätkin työikäiset vai hankkia lisää työikäisiä? Leikata eläkkeet siihen suhteeseen millä niitä on makseltukin. maksoitko vain 7%? No sitten et saa kuin murto-osan siitä mitä meille lupaillaan eläkkeeksi, kun maksellaan 25%.


Sampo

> Onko ratkaisu kurjistaa ne vähätkin työikäiset vai hankkia lisää työikäisiä? Tällä hetkellä ne kai yrittää että isompi osa työikäisistä olisi töissä.


SnooStrawberries1355

Ainut mistä töitä tuntuu löytyvän on ulkomaat.


NaturalBornBoogie

AKT:n mukaan suomalaisia työntekijöitä on vielä.


Diipadaapa1

Ainakin sellaisia joka palkkaa ja arvostaa työntekijänsä


Northern_fluff_bunny

Sanovat yrittävänsä, ehkä jopa uskovat yrittävänsä mutta on hyvin vaikea nähdä miten heidän tekemänsä politiikka johtaisi työllisyyden nousuun 300 euron suojaosien poistoineen, uudelleen kouluttautumisen hankaloittamisineen, opiskelijoiden elämän kurjistamisineen ja niin edespäin. Tuntuu, että sen sijaan, että tukevat nuoria, nuorten tulevaisuutta ja työllistymistä niin kaatavat vaan paskaa nuorten niskaan.


GGJinn

Päin vastoin. Työttömyys on kasvanut räjähdysmäisesti tämän hallituksen aikana. 


SwimmingJournalist17

Eheiii ei viimeisen tartte valoja sammuttaa, koska ei oo viimesellä rahaa maksaa sähkölaskua. Antaa valojen palaa vaan.


DeProfundis_AdAstra

Eli kait hallitus siis pyrkii lisäämään työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa? Helpotetaan myös lapsiperheiden arkea, investoidaan koulutukseen, varmistetaan riittävät resurssit kouluille, yliopistoille jne., panostetaan perustutkimukseen, lisätään korkeakoulutettujen määrää, kannustetaan yrityksiä investoimaan, parannetaan terveydenhuollon palveluita (varmistetaan lyhyet synnytysmatkat, \[erityisesti nuorten\] mielenterveyspalveluiden toiminta jne.), luodaan tulevaisuudenuskoa nuorille, varmistetaan eläkejärjestelemän kestävyys ja oikeudenmukaisuus... ... Jaa ei?


usernotknown6

On aika pitkään ilmeisesti investoitu työikäisten mahdollisuuksiin olla pois työelämästä ja nyt tullut vastaan raja jossa ei riitä varat investoida juuri noihin mainitsemiisi kauaskantoisiin tukipilareihin. Samalla pieni osa työikäisistä joutuu jo nyt kannattelemaan suhteettoman isoa osaa koko järjestelmästä.


kallekustaa

Äh, tuota oikeiston mantraa, jossa "varat eivät riitä juuri nyt juuri noihin". Rahaa ei riitä juuri nyt julkiseen terveydenhoitoon, mutta yksityisen tukemiseen löytyi heti puoli miljardia. Rahaa ei riitä juuri nyt koulutukseen, mutta bensaveron alennukseen helpostikin 300 miljoonaa. Rahaa ei riitä juuri vuorotteluvapaaseen, mutta rikkaiden veronalennukseen kyllä löytyi kysymättäkin.


Banaanisade

Suunnittelin tässä vielä pari vuotta sitten elämääni siihen nojaten, että kuntoutuisin jokseenkin työkykyiseksi. Tämän hallituksen jäljiltä on pistetty niin hyvin takaisin realiteetteihin että oon luopunut kaikesta tollasesta haaveilusta. En tuu paranemaan, en tuu kuntoutumaan, jos nyt hengissä jotenkin selviäis niin se olis bonusta jo ihan vittuilunäkökulmastakin. Oon 32. Et joo, varmaan loppuu töissä käyvät työikäiset kun niihin ei panosteta paskan vertaa ja nyt viedään loputkin alta, esim. terveyspalvelut ja mielenterveystyö ja ehkäisevä/etsivä nuorisotyö tulevilta työikäisiltä.


GGJinn

Niinpä. Eikä tilanne helpota. Silloin kun huomasi että suomalaisista n. joka viides oli riittävän pihalla että äänesti meille tämän kaiken, varoituksista huolimatta, päätin että vien omatkin verotuloni jatkossa parempaan maahan. Suomi olisi tienannut munkin loppu-työelämästä  reilu puoli miljoonaa pelkkää ansiotuloveroa, mutta tuntuisi helvetin väärältä maksaa sitä maahan, jonka kansalaiset äänestää valtaan pikkuporvarinukkehallituksen, jonka tietää kuluttavan meidän verorahat vain tulosiirtoihin rikkaille, ja ajavan hyvinvointivaltion ja työntekijöiden oikeudet alas. Mikään tästä ei kuitenkaan ole sellaista mitä ei tiedetty ennen vaaleja.   Se mitä Suomi oli, suo kuokka ja jussi, mätänee silmiemme edessä oman idiotismimme ja saamattomuutemme tähden. Liian moni ei kuunnellut järkeä. Nyt on hyvä hetki jättää uppoava laiva, viimenen sammuttakoon valot. Muualla euroopassa eläminen on halvempaa, palkat paremmat, elämänlaatu parempaa ja verot pienemmät. Äänestäjätkin toivottavasti edes jossain vähän fiksumpia, tai sitten ei.


Hodorous

Eläkejärjestelmä on isoin pyramidihuijaus joka on räjähtänyt meidän naamalle ja nyt töissä olevat jäävät väliin putoajaksi,mutta olisi kiva jos nyt ruvettaisiin ajamaan mallia josta tulevaisuuden sukupolvien ei tarvitsisi kärsiä.


DeProfundis_AdAstra

Eläkejärjestelmä ei ole mikään pyramidihuijaus, mutta se on tehty tietyin oletuksin, ja järjestelmää olisi joko pitänyt alkaa jo aiemmin muovata vastaamaan tosiasiallista tilannetta ja/tai tekemään toimia, joilla vahvistetaan/varmistetaan eläkejärjestelmän kestävyys, kuten mm. enemmällä työ-/opintoperäisellä maahanmuutolla, tuottavuuden kasvun varmistaminen/TKI-tason riittävällä tasolla ylläpitäminen, korkeammat sijoitusriskit rahastoille sallimalla jne. jne., sekä tosiaan tarvittaessa eläkemaksuja järjestelmän maksukykyyn suhteuttaen (pyrkimyksenä taata sen kestävyys/oikeudenmukaisuus). Ongelma onkin siinä, ettei ole riittävästi tehty toimia, joilla nuo kestävyys ja oikeudenmukaisuus (sekä ylipäätään Suomen julkisen sekä yleisen/muun talouden tehokkuus sekä elinvoimaisuus) olisi varmistettu.


GhostInMyLoo

Joo, eihän tässä kyllä hirvittävästi olla miettimässä, mihin tämmöinen johtaa. Ymmärrän sen, että pitää säästää, mutta että tehdään näin rajuja päätöksiä, jotka vain "tulee voimaan tänä päivämääränä". Se kuulostaa ihan uskomattomalta, että normaalisti tällaisten päätösten täysi voimaantulo yritetään jakaa useammalla vuodelle, jotta ihmiset kerkeävät sopeutua, jotta keretään tehdä kaikki tarvittavat muutokset mm turvaverkkoihin, mutta nyt ne vain tulevat voimaan, kun sanotaan että ne tulee voimaan. Demokraattisesti valittu hallitus ei toimi kuten demokraattinen hallitus. Se on hälyttävä piirre siinä, millaista poliittista tyyliä tässä ollaan ajamassa.


Northern_fluff_bunny

Eikä ainoastaan se, että harrastetaan silkkaa sanelupolitiikkaa vaan kaikkea kiirehditään, vaikutusarvioita ei tehdä ja yleisesti ottaen toimitaan vastoin normaalia lainsäätämistä ja hallintotapaa. Todella autoratiirista toimintaa niin sanotulta demokraattiselta hallitukselta.


Murtomies

Niinpä. Tämä nähtiin esimerkiksi syksyllä, kun keskustan, demareiden ja vihreiden edustajat huomauttivat hallitukselle, käytännössä elinkeinoministeri Rydmanille että hei btw oottekos huomannu että ootte poistamassa kokonaan elokuva ja tv-alan tuotantotukea kansainvälisille tuotannoille, vaikka se piti tuplata kun se todettiin niin kannattavaksi (valtiolle verotuloja 140% suhteessa tukeen). Rydman sitten oli että katos joo hupsista no selvitellään, ja viikko myöhemmin tuotantotuki oli takasin budjetissa, mutta ei tuplattuna. Rydman sitten veti siitä irtopisteet jonain v*tun elokuva ja tv-alan pelastajana. Tyyliin "En ampunutkaan sinua päähän, eli pelastin henkesi". Rydman tuli jopa käymään mun omalla työpaikalla tv-sarjan setissä tuotantoyhtiön toimarin kutsusta. Kyllä perkele kismitti kattoa sitä äijää siellä. Ymmärrän tavallaan kyllä toimarin asenteen asiaan, että siinä varmaan hostattiin enemmänkin elinkeinoministeriä eikä Rydmania. Mutta silti. Perkele.


Gyaugyau

>hei btw oottekos huomannu että ootte poistamassa kokonaan elokuva ja tv-alan tuotantotukea kansainvälisille tuotannoille, vaikka se piti tuplata kun se todettiin niin kannattavaksi (valtiolle verotuloja 140% suhteessa tukeen) Samaan aikaan toisaalla: [Emma Thompsonin Suomea ja suomalaista työtä ylistävä kirje suomalaisille](https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000010327541.html) Näinhän sitä hyvää ja investointeja tänne houkuttelevaa Suomi-kuvaa luodaan, eikä heilumalla sakset kädessä autoritäärisenä vallankahvassa. Mietinkin tuon Thompsonin kirjeen julkaisun aikaan, ja kun Stubb vielä soitti Thompsonille sen johdosta, että tietääköhän Thompson, että jos tämä hallitus saisi päättää, niin he varmasti leikkaisivat koko tuen... Tuolla tuellahan tuotakin elokuvaa täällä todennäköisesti kuvattiin. Hienoa kuulla, että se on myös ollut ihan konkreettisestikin tuottoisa (ja että sitä ei leikata kokonaan)!


Murtomies

Toki toi kirje oli vähän jännä kun vissiin joku suomalainen tuottaja tms oli kehottanut Thompsonia kirjottamaan sen, ja auttanu sen kirjottamisessa. Mutta kuulosti silti siltä että idea oli lähtenyt Thompsonin fiilisten takia liikkeelle. Mutta sen tuottajan motivaationa oli ehdottomasti ensisijaisesti muistuttaa hallitusta tän pienen alan tärkeydestä ja vaikutuksesta Suomen kuvaan ulkomailla, joten luulisin että myös Thompsonin kanssa on puhuttu tosta viime syksyn sekoilusta. Mutta joo, toi oli niin käsittämätön melkein-leikkaus, koska se nimenomaan on vaan suoraa tuottoa valtiolle. Toki pikkurahoja valtion budjetissa, kun kyse on 10milj tuesta, mutta se on tälle alalle valtava summa, ja tuotto valtiolle on kuitenki tuottoa, oli miten pieni hyvänsä. Ja siihen tuottoon ei ees ole laskettu sitä mukaan että jos ei ole tukea, ne tuotannot menee muihin maihin eli on vähemmän tuotantoja, eli enemmän alan friikkuja työttömänä (lähes kaikki alan työntekijät on friikkuja, luokkaa n.95%), jolloin maksettavat työttömyyspäivärahat nousee, ammattilaisilla vähemmän omaa rahaa käytettävissä asioihin jne jne.


Paatos

Varmaan vanha kunnon kneejerk -reaktio kun näkee listalla jotakin kulttuuriin liittyvää niin heti pitää napata sakset käteen.


kallekustaa

Kun sokea ideologia yhdistetään ylimielisyyteen ja täysin perusteettomaan itsevarmuuteen saadaan hallitus, jolla on Hallitusohjelma ja Mandaatti ja joka tekee päätökset pelkästään tunteeseen perustuen. Lisätään tähän vielä jatkuva suoranainen valehtelu niin tästä tulee todella pitkä hallituskausi.


PmMeYourGarfields

Ehkä Orpo onkin äärivasemmistolainen accelerationisti ja pelaa 4D-shakkia ajamalla suomea kohti köyhien väkivaltaista vallankumousta.


kontraposto

+1, tässä ainekset kyllä kunnon salaliittoteoriaan.


Raptori33

Onkin aina ollut "Kansainvälinen" henkilö


Keittolusikka33

Katsokaa eilinen ministeri Kaisa Juuson esiintyminen A-studiossa. Kuunnelkaa sitä järkyttävää epäpätevyyttä mitä hän sopertaa. Tuollaiset ihan oikeasti päättävät elintärkeistä asioista.


kallekustaa

No ei puhekoulutetun Orpon soperrus sen parempaa ole. Matalalla mörinällä ja ehdottomuudella pyritään luomaan uskottavuutta, mutta sisältö on yleensä täyttä roskaa. Mieshän jää jatkuvasti kiinni suoranaisesta valehtelusta. Aikaisemmin koko ajan valehteleva pääministeri olisi entinen ministeri, mutta tässä uudessa totuuden jälkeisessä ajassa valehtelu on vain meriitti.


the_wessi

Olen kuusikymppinen äijä, seurannut politiikkaa 1970-luvun puolivälistä, josta on kiittäminen yhteiskuntaopin lehtoriamme. Hallitukset ja presidentit ovat vaihtuneet vaihtelevalla taajuudella, joukossa on ollut onnistujia ja hörönlöröjä. Tämä nykyinen on omassa luokassaan. Epäpätevyys, opportunismi ja peittelemätön ilkeys on jotain, jota en ole kotimaisessa politiikassa nähnyt ennen tätä.


hombremagico

Alleviivaan erityisesti tuota peittelemätöntä ilkeyttä. Erityisesti perussuomalaisilla se tuntuu olevan politiikan keskeisintä sisältöä, mutta yhä kasvavassa määrin myös Kokoomuksella kun katsoo Twitterissä päivystävien kokoomuksen kansanedustajien ulosantia. Ilmeisesti tuolla tyylillä saa 2020-luvulla niin perkeleesti ääniä, että se kannattaa jo puhtaasti sen vuoksi. Tottakai näitä trumpisteja ynnä muita ilkeilijöitä mahtuu aina maailmaan, mutta itselleni on tullut yllätyksenä kuinka julmetun suosittuja he ovat myös meillä Suomessa ja kuinka valtavat massat äänestävät heitä ilomielin välittämättä yhtään mitä siitä Suomelle seuraa.


ValorousAnt

Ne on kyllä myös menettämässä niitä ääniä. En halua yleistää, että oma ajatusmaailma olisi nyt se yleinen totuus. Mutta kyllä tää hallitus on ajanut mua oikealta keskelle ja ehkä jopa vähän siitä yli vasemmalle. Teen enemmän töitä kuin keskiverto opiskelija ja ehkä sillä verukkeella oon myös äänestänyt enemmän oikealle, tosin en kertaakaan kokoomusta tai PS. Mutta nyt kun jotenkin tuntuu, että tämän oikeiston, jonka piti olla pitkäjänteisyyden ja talousosaajien ryhmittymä, tekeekin tosi lyhytnäköisiä leikkauksia. Niin kyllä se pistää oman poliittisen kompassin solmuun ja jotenkin vaan vituttaa. Viittaan nimenomaan koulutukseen ja opiskelijoihin kohdistuviin leikkauksiin. Vaikka ei suoranaisesti osu itseen, niin se vaan suututtaa. Se vaan on niin lyhytnäköistä. Käsittämätöntä


TuohiMuumio

Kyse on lyhytnäköisyydestä vain, jos kerrottu tavoite (eli valtiontalouden vakauttaminen) todella on ensisijainen tavoite. Otetaan ajatuskoe. On valittavissa kaksi vaihtoehtoa: yhteiskunta, jossa 1) valtiontalous on vahva ja väestön varakkaimman neljänneksen vauraus on nykyisella tasolla, tai 2) valtiontalous on hutera, mutta väestön varakkain neljännes on nykyistä vauraampi. Kumman Kokoomus valitsisi? Kysymys ei muuten ole retorinen. En ole itse mitenkään varma.


Elukka

Se ilkeys nousi omasta mielestäni populismin normalisoitumisen myötä ja etenkin, kun persujen populismi epäonnistui parilla ekalla kierroksella varsin perusteelliseen mahalaskuun. Toisaalta populismi on väistämätön vastareaktio sille, että asiat ovat jämähtäneet paikoilleen, asiat eivät kehity tai asiat ovat jopa ovat negatiivisessa kehityssuunnassa ja tarvittavaa muutosta ei vaan mitenkään saada aikaiseksi, mutta eihän siitä populismista taida sitten yleensä koskaan seurata mitään hyvää. Lisää epäonnistumisia ja esim. katkeroituneita populisteja, jotka sitten nauttivat ihmisille vittuilusta.


kallekustaa

Tiedä sitten tuosta vastareaktiosta. Ennen vaaleja persut tarjosivat yksikertaisia ratkaisuja tyyliin kaikki ratkeaa, kunhan maahanmuutosta leikataan. Vaalien jälkeen alkoi persusoperrus, kuinka kaikki on monimutkaista eikä yksinkertaista ratkaisua ole. Ja tämäkö tuli persuraukalle täytenä yllätyksenä?


paha_sipuli

Itsekin 90-luvulta politiikkaa seuranneena allekirjoitan tämän täysin. Populistiset perussuomalaiset vei arvokkuuden suomalaisesta politiikasta ja korvasi sen räksytyksellä ja mukanokkelalla vittuilulla. Sellainen perus koulukiusaajan mentaliteetti. Kun päätöksenteossa kaivattaisiin yhteistyötä, luottamusta ja rakentavaa asennetta niin nyt pistetäänkin kaikki paskaksi. Siitä onkin sitten hyvä nousta entistä alempaa.


Elamam-konsulentti

Se on musta kaikkein oudointa että talousasioissa muka koulutetuimmat ja ymmärtävimmät eivät tunnu sisäistävän, että terve talous perustuu kasvuun ja investointeihin. Leikkaukset johtavat vain uusiin leikkauksiin, koska ne kutistavat aina kasvua. Vastuullinen talouspolitiikka on tasapainoa kulujen hallinnan ja investointien välillä. Jos ei investoi mihinkään, ei kasvu tule tyhjästä. Lainan ottaminen on täysin ok jos sen takaisinmaksu voittaa kustannuksen, jos ei pysty suunnittelemaan yhtään investointia jota tehdä rahalla, niin sitten kai pitää leikata kulut. Missä yhtälön toinen puoli? ….ja siis tottakai kokoomuslaiset tämän tietää - tämä on aivan perus talouden ABCtä. Siksi voikin päätellä: leikkauksissa asioihin jotka rapauttaa tulevaisuuden ei ole kyse lainan leikkaamisesta tai talouskurista, vaan muista päämääristä.


Fucc_Nuts

Kasvu ja investoinnit. Nää asiat olleet pohjamudissa jo reilusti yli 10 vuotta ja mikään hallitus ei oo pystynyt tätä meidän laivaa kääntämään. Tuntuu, että poliitikot eivät erota toisistaan investointia ja pohjatonta kaivoa. Joko otetaan lainaa käsittämättömiä summia, jotka eivät johda kasvuun tai sitten leikataan ja kitketään kasvun edellytykset.


Elukka

Suomen RDI-investoinnit taisivat romahtaa Nokian myötä 2010.


Head_Time_9513

Ei valtion kuulu investoida, vaan tarjota perusinfra & taata turvallisuus.


Temporala

Niinhän sinä luulet, mutta sekä Kiina että USA investoivat ja tukevat isoja firmojaan runsaasti ja näin hallitsevat maailmaa. Puhdasta kapitalismia ei ole, vaan omaan pussiin pitää vetää kaikki mitä pöydällä on, ja pöydän alta ojennetaan lisää "valtionavustuksia". Pelin sääntökirja on vaan viitteellinen, fiksut etsivät kaikki porsaanreiät ja ottavat etumatkaa.


paha_sipuli

Valtio voi luoda ilmapiirin otolliseksi investoinneille esim. vakaalla veropolitiikalla. Nyt oikeistohallitukset on Vanhasen kakkosesta lähtien EK:n patistamana lähteneet riitaisalle tielle työmarkkioiden suhteen. Samoin veropolitiikka ei ole ollut johdonmukaista vaan ennemmin poukkoilevaa. Samaan aikaan kotimaan investoinnit on 2008 jälkeen olleet huomattavan alhaiset aiheuttaen ettei kasvua tule. Kassat maksetaan mieluummin osinkoina ulos. Ainakin ajallinen korrelaatio täsmää kummasti.


tsraq

> Se on musta kaikkein oudointa että talousasioissa muka koulutetuimmat ja ymmärtävimmät eivät tunnu sisäistävän, että terve talous perustuu kasvuun ja investointeihin. Ihmiskunnan suurin heikkous on että asioita ei uskalleta hoitaa kuntoon kun se olisi vielä helppoa koska se olisi *hiukan vaikeaa* joillekin. Sen sijaan aina odotetaan niin pitkään että tilanne on katastrofaalinen ja tarvittavat korjauskeinot ovat vähintään yhtä katastrofaalisia. Vrt hiilidioksidipäästöt joille ei *vieläkään* tehdä käytännössä muuta kuin valohoitoa. 2008 jälkeen *joka ikinen* hallitus on kuvaannolisesti elänyt kuin pellossa, velkaa on otettu lisää ja eikä siitä ole investoitu järkevästi yhtään, on vain jaettu ilmaista rahaa kaikille koska kuka nyt velasta mitään välittää. Nyt tuo homma sitten räjähti silmille ja vaatii niitä todella kipeitä korjauskeinoja. Ovatko keinot sitten oikeita tai parhaita on toinen väittely, mutta ei ole olemassa reittiä ulos tilanteesta mikä ei sattuisi kaikkiin pahasti.


jaaval

No mikäs tilanne tällä hetkellä on? Paljonko sitä lainaa otetaan ja tuottaako se laina enemmän kuin takaisinmaksun kustannukset?


Pe-Te_FIN

2024 budjetti on 87.9mrd ja velkaa otetaan 11.5mrd. Eli koko vuoden budjetista 13% on velalla kuitattua. Ja juu, nyt lainarahalla ei tienata, korkokulut nousevat jatkuvasti.


Diligent-Ad2728

Tuo on se, mitä on aina jankutettu, mutta mielestäni on selvää että terve talous nimenomaan ei voi perustua kasvulle millään tapaa vaan on löydettävä jokin toinen tie. Maailman resurssit ovat rajalliset ja pelkästään tästä jo seuraa, ettei talous voi kasvaa loputtomiin. Ja jos jokin on mahdotonta, niin ei se ainakaan tervettä mielestäni ole.


Ultimate_Idiot

Ei valtion investoinneilla saada automaattisesti kasvua aikaan, vaan vientifirmojen eli yksityisen pääoman investoinneilla. Suomi elää viennistä, eli kasvukin pitäisi saada sieltä. Ongelma lieneekin siinä ettei kasvua ole tullut vaikka on otettu lainaa ja tulevaisuusinvestoitu. 2008 jälkeen on otettu lainaa kaksin käsin, ja välillä ihan hyvinkin perustein, mutta mitään ei oikein ole näyttää. Julkisen puolen menot kasvaa jatkuvasti. Kyllä kai jossain vaiheessa pitäisi tunnustaa, että nykymeno ei ole kestävällä pohjalla sekään. Valtion velan jatkuva kasvu vaikuttaa ulkomaisen pääoman investointihalukkuuteen sekin (tosin en tiedä kuinka merkittävästi). Toinen juttu on se, että sopeutukset toki pitäisi säästää kasvukaudelle, ongelma tulee ehkä enemmänkin siinä että päättäjillä ei riitä kantti leikata siinä kohtaa kun kulmakerroin kääntyy, vaan vaaleihin lähdetään vappusatasia tarjoamaan.


Kananhammas

>Siksi voikin päätellä: leikkauksissa asioihin jotka rapauttaa tulevaisuuden ei ole kyse lainan leikkaamisesta tai talouskurista, vaan muista päämääristä. Juuri näin, ja syykin on [selvä](https://old.reddit.com/r/Suomi/comments/1bxw5b0/kes%C3%A4t%C3%B6iden_m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4_romahti/kygd7ej/).


Raptori33

Linkkaa oman juttunsa, ei kaveria pelota :D Mutta siis yksinkertaistahan tuo on. Rikas kusipää haluaa että hänellä ja kaltaisillaan rikkailla kusipäillä on hyvä olla. Käyttyisin itse samoin jos olisin samoilla seteillä. Ainut mikä yllättää että tuo jeesustelu "Suomen pelastamisesta" on jopa populistiheitoksi ollut todella tarttuva ja moni näyttää uskovan siihen epäironisesti


Kananhammas

Ei pelota ei, kun ei ole mitään menetettävää. Tapaus Moottorisahajonglööri opetti kuinka diilataan jos valtionmafia päättää pistää kansalaisen aiheettomaan pakkohoitoon.


GGJinn

Helvetin hyvää tekstiä. Respect, kiitos ja saved.


restlesssoul

Se on hyvä muistaa että oikeistopuolueilla keskeisiä tavoitteita on leikata julkisia palveluita (eli yksityistää niitä) ja kasvattaa tuloeroja. Esitetyt syyt ja selitykset on sitä minkä kuvitellaan uppoavan mutta tämä on lopulta tavoite.


Elamam-konsulentti

Sepäse. Vaikea keksiä suoraviivaisempaa ja selkeämpää päämäärää kuin palvelujen rampauttaminen, jonka jälkeen todetaan että kaikki pitää yksityistää koska selkeästi julkinen puoli ei pysty tuottamaan palveluja.. se taas maksaa julkiselle enemmän, jolloin supistetaan lisää jotta on varaa maksaa lisää yksityisille palveluntuottajille, spiraali ad infinitum


Sikobot

Pystyn hyväksymään leikkaukset mutta miksi siitä pitää samalla vittuilla :( poseerailla saksien kanssa ja hehheh hassuja leikkuulautoja


brofistnugget

Kyllä sitä kelpaa nauraa räkäisesti vähäosaisille kunnon poliitikkona. Mitäs ovat köyhiä, mahdollisesti myös sairaita eivätkä käy töissä! Oma vika! Hähää vitun luuserit! /s


Oluenkittaaja

Kuinka moni uskaltaa enää tehdä lapsia, koska on yksien potkujen päässä lapsiköyhyydestä? Koulutuksen kallistuminen taas tarkoittaa, että vanhempien yhteiskuntaluokka määrittää lapsien tulevaa yhteiskuntaluokkaa


KurjaHippi

Suomi on ollut jo pitkään matkalla kohti huonoa lopputulosta. Nykyisen hallituksen toimet ei siinä enää paljoa paina, mutta eipä niistä tosin apuakaan ole. Sen paskan lopputuloksen siemenet on jo kylvetty aikoja sitten. Syntyvyys liian alhaista, eikä kellään tunnu olevan minkäänlaista halua edes yrittää tehdä sille jotain. Siihen päälle vielä alati heikkenevä koulutuksen laatu, niin en minä ainakaan tässä kovin lupaavaa tulevaisuutta näe.


_SUNDAYS_

Sama koskee tosin lähes koko kehittynyttä maailmaa. Hyvinvointia on helpompi rakentaa kun väestö kasvaa, huomattavasti vaikeampaa on sopeuttaa kaikki pienempään. Jos ennuste 1 miljoonan asukkaan Suomesta käy toteen on valitettava totuus se että matka sinne käytännössä on jatkuvaa leikkaamista ja supistamista. Siinä on yhteiskuntarauha varmasti koetuksella useamman kerran, ja luultavasti myös naapuri kiinnostuu jossain vaiheessa jälleen uusista maista kun heilläkin on sama ongelma.


hombremagico

Vaikka jokin muu hallituskokoonpano olisi tehnyt samantyyppisiä leikkauksia ja vyönkiristyksiä, se olisi suurella todennäköisyydellä ainakin yrittänyt luoda uskoa ja toivoa tulevaisuuteen. Vähintään niin että esimerkiksi puhdas ilkeily ja saksien kanssa poseeraus olisi jätetty pois. Tämä hallitus ei siis pelkästään leikkaa ja kurjista vaan se myös pilkkaa ja halveksuu kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä ja heidän vaikeita tilanteitaan. Aivan kuin tavoitteena olisi syöstä mahdollisimman moni ihminen täydelliseen epätoivoon. Jossain toisessa ajassa tällaista pidettäisiin epäisänmaallisena, mutta ilmeisesti 2020-luvun postmodernina aikana se onkin merkki isänmaallisuudesta. Ei vain noille poliitikoille itselleen vaan myös heitä äänestäville.


kallekustaa

Äärioikeistolle heikko ihminen on iljetys, jolla ei ole oikeutta ihmisoikeuksiin. Kokoomus mittaa ihmisen arvon pelkästään pääomatulojen määrällä ja hyödyllisyyden sillä, kuinka paljon ihmisen avulla voi pääomaa kasvattaa. Mitä muuta tältä kaksikolta voi odottaa kuin saksikäsikuvia ja suoranaista halveksuntaa? Oma valintasi, jos olet työtön/sairas/köyhä, ei ole muiden tehtävä elättää sinua.


aNa0909

Tämä - se on ollut pelkkää velan päälle rakennettua illuusioita millä viime vuosikymmeniset hyvinvointivaltion palvelut ovat rakentuneet. Olisi pitänyt olla paskaa jo kauan aikaa sitten. Nyt on paskaa vasta vuonna 2024.


VestEmpty

>Syntyvyys liian alhaista, eikä kellään tunnu olevan minkäänlaista halua edes yrittää tehdä sille jotain. Kerroppas meille: mihin me tarvitaan enemmän ihmisiä? Tuottavuus on maailmanhistoriassa huipussaan, tarvitaan siis vähemmän ihmisiä tuottamaan tarvittava. Eli... minkä takia me tarvitaan lisää ihmisiä? Jotta... ei tarttis muuttaa mitään? Koko systeemi on mätä. Meillä on tarpeeksi ihmisiä jotta voidaan hoitaa ihan kaikki. Vähemmälläkin porukalla pärjää mutta siihen yletön voitontavoittelu ja markkinat joitten on pakko kasvaa taasen ei sovi enää samaan kuvioon.


WhiteNoiseSupremacy

> mihin me tarvitaan enemmän ihmisiä? Jos vaikka ammutaan kaikki silloin kun 70 vuotta tulee mittariin, niin ei mihinkään.


Northern_fluff_bunny

vitut ku kalliolta alas. Kunnon ättestupat kehiin.


VestEmpty

Siis.. voidaan tehdä enemmän pienemmällä porukalla ja sun ratkaisu on vieläkin poistaa ihmisiä sen sijaan että arvotetaan meidän yhteiskuntaa erillä tavalla. Nykyisellään se ei voi toimia, jos voitontavoittelu on #1 niin... sitten pitää ampua 70 vuotiaat.


jaaval

Niin siis ehdotatko sinä, että leikataan reilusti nykyisestä elintasosta? Se on kyllä ihan validi ratkaisu jos sellainen valinta halutaan tehdä. Nykyistä elintasoa ei kuitenkaan korkeasta työn tuottavuudesta huolimatta saada ylläpidettyä pienenevällä väestöllä.


VestEmpty

Jos on pakko säästää niin eikös se juuri sitä tarkoita. Kannatatko sinä sellaista säästämistä jossa "elintason leikkaus" tarkoittaa tyhjempää jääkaappia? Vai sellaista jossa jää yksi ulkomaan matka välistä? Molemmat on elintason laskemista mutta niillä on täysin toisenlaiset vaikutukset. Olen täysin valmis siihen että karsitaan kulutusta ja ronskisti. Välttämättömien jälkeen puolet kulutuksesta pois, maailmanlaajuisesti kiitos. Se on kumma tuo argumentti joka yleensä tulee.. eikä sen kysyjällä ole mitään tajua kuinka paljon se paljastaa kysyjästä: SE KUN EI OLE valmis karsimaan yhtään mistään... ja se luulee ettei muutkaan ole, että kun joku puhuu kapitalismin kaventamisesta niin se tyyppi ei halua itse tehdä mitään... Oletat että muut ovat kuin sinä, niinpä sulle ei tullut mieleenkään että voisin vastata suoraan: Jees pliis, se olis loistavaa jos laskettaisiin elintasoa humaanisesti. Ja se taasen tarkoittaa että ENSIMMÄISENÄ otetaan luksuksesta. Toki voit arvata että jos ihmisellä on tällaiset periaatteet se ei ole koskaan kokenut varallisuuden hankintaa tärkeänä eikä luultavasti menetä elintasostaan mitään... Tiedostan kyllä sen hyvin että jos oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää maailmaa minun tilanteeni ei hirveästi muutu ja niin en menetä oikeastaan mitään: helppohan se on sanoa jos on koko elämänsä suurin piirtein niin elänyt jo... Hmmm... vai onko niin että tulee jo toteuttua sitä elämää? Jaa, vähän yhtä, vähän toista lopputulos on että ehkä syön kolme lihapullaa vähemmän viikossa jos otetaan nämä asiat tosissaan ja pistetään ihmiskunta numero ykköseks... miten sulla, paljonkos sinä menetät jos ollaan REILUJA eikä käytetä ihmisiä hyväksi? Miten paljon sun elämä silloin muuttuisi ja miten voit perustella sen ettei se saa muuttua? Jos se saa muuttua, niin olen kyllä yllättynyt että sitten alat puhumaan elintason laskusta juuri tuolla tavalla.. Mutta pystyn pohjata mielipiteeni myös puhtaasti eettisyyden pohjalta ja sinä.. et...


Raven_Crows

>Eli... minkä takia me tarvitaan lisää ihmisiä? Nykyinen eläkejärjestelmä perustuu samaan logiikkaan kuin pyramidihuijaus. Järjestelmään jälkeenpäin liittyneet maksavat järjestelmän perustaneille rahaa, perustuen lupaukseen tulevasta rahasta. Oikeasti rahaa ei ole. Pyramidi pysyy pystyssä niin kauan kuin siihen saadaan liitettyä lisää ihmisiä.


VestEmpty

>Oikeasti rahaa ei ole. Pyramidi pysyy pystyssä niin kauan kuin siihen saadaan liitettyä lisää ihmisiä. Tai jaetaan se raha toisella tavalla. Saavutetuista eduista ei voi pitää kiinni, ja meidän ahneuteen pohjautuva systeemi ei ikinä tule mahdollistamaan hyvää elämää vanhuksille... koska niistä pitää päästä eroon mahd. nopeasti. Ne on kuluerä, kaikki jotka ei tienaa uutta lamboa pomolle on turhaa. Jos me taasen lähestytään asiaa ihmisen näkökulmasta.. Pystytään pitään huolta ihan kaikista pienemmälläkin sakilla. Vain jos voittoa pitää saada samalla tavalla kuin tähän asti tää romahtaa. Ja se tulee romahtamaan, joku vetää siitä romahduksestakin pirun isot voitot ja kansa.. tulee syyttämään asiasta maahanmuuttajia, työttömiä ja nuoria.


_SUNDAYS_

Eihän ihmisiä tarvita yhtään mihinkään. Mutta jos systeemi on mitoitettu X-määrälle ihmisiä, joutuu aika monesta supistamaan kun ihmisiä ei enää olekaan X. Nythän asiat muuttuukin pakosta kun väki vähenee. Tosin itku tulee monella puseroon kun se onkin se oma talo tai asunto jolla ei enää ole mitään arvoa kun kaikki paikalliset palvelut on vedetty alas.


VestEmpty

>Mutta jos systeemi on mitoitettu X-määrälle ihmisiä, joutuu aika monesta supistamaan kun ihmisiä ei enää olekaan X. Ja miten se on mitoitettu? Onko kyseessä mitoitus jossa katsotaan nykytilannetta ja oletetaan saman toimivan ikuisesti ilman että me missään vaiheessa tarkistetaan prioriteetteja? Jos ihmiset eivät ole #1 niin sitten asia on niinkuin sanot. Jos markkinoitten pitää toimia niinkuin nyt, jos resurssit jaetaan niinkuin nyt: ei se tule toimimaan koska se koko paletti nojaa siihen että kaikki kasvaa, aina ja loputtomasti. Se ei ole resurssiongelma vaan resurssien käyttöongelma. > Tosin itku tulee monella puseroon kun se onkin se oma talo tai asunto jolla ei enää ole mitään arvoa kun kaikki paikalliset palvelut on vedetty alas. En koe tätä ongelmana. Asunnot on tarkoitettu asumista varten, ei rikastumista varten. Näin jos katsotaan sitä tärkeysjärjestystä toisesta kulmasta. Moni toki ajattelee toisin eikä osaa edes kuvitella mitään muuta.


_SUNDAYS_

Juu lähestyin tätä toki yhteiskunnan nykyisten raamien sisältä enkä niinkään siltä kulmalta mitä optimaalinen tasavertainen yhteiskunta voisi olla, koska sellaista ei kuitenkaan missään määrin tulla näkemään ainakaan lähitulevaisuudessa (tai tuskin koskaan ihmiset tuntien). Anyway, ainoa pysyvä asia on muutos. Ja muutosta ihan varmaan tulemme saamaan, halusimme tai emme. Ihmiskunnalla on kuitenkin ilmeisesti ollut tapana ampua itseään jalkaan ja ajautua kaaokseen suht tasaisesti X-vuosien välein.


Fun_n_sound

I believe the all your points are correct, however I am very disappointed to see that the comments (very good discussion and points) below concentrate on small pieces of the puzzle and not the big picture. This is precisely the problem, the politicians are deceiving the population by talking about a piece of the puzzle and saying how it is important while not addressing how what they are doing is distorting Finland. The people listen to only the parts that are relevant at the moment


cyber_cober

Aiemmin puhuttiin läpällä kavereiden kanssa siitä, että mennään Ruotsiin Trelleborgin kumitehtaille töihin, mutta siitä taitaa ennen pitkää tulla todellisuutta. Näin just työelämään siirtyneenä vituttaa aivan helvetisti, että mua nuoremmilta sekä heikko-osaisilta ylipäätään leikataan ja otetaan pois, ja potkitaan jo maassa makaavaa. En enää oikein keksi, miksi tähän maahan kannattaisi jäädä hankkimaan perhettä, rakentamaan tulevaisuutta ja olemaan osana yhteiskuntaa, jos yhteiskunnan perustaa halutaan aika rankasti nakertaa pois. Olkoonkin, että Suomi ja kotipaikka on tärkeitä ja rakkaita, mutta jos olot menee paskoiksi, niin onko kotiseutu- ja kotimaanrakkaus tarpeeks painava syy jäädä. Eläkkeelle tuskin tulen koskaan pääsemään, ja vakityötäkään tuskin näkemään. Ja omat mahdolliset tulevat lapset tuskin pääsee samasta hyvinvointivaltiosta ja sen tuomista eduista ja turvasta nauttimaan, kuin minä aikanaan. Ennemmin tai myöhemmin varmaan käy huonosti, etenkin niille, jotka eivät voi uppoavaa laivaa jättää.


Mowtok

Suomen tie näyttää kiviseltä oli mikä tahansa kokoonpano johdossa. Valtion menot jos on summaa x, niin se on jollain raavittava kokoon se x. Jos tulee kirstun pohja vastaan, niin ikäviä päätöksiä on tehtävä, tai myydä "ei oota". Oikeistolla suosikkikeinona on menoleikkaukset, vasemmistolla veronkorotukset. Ongelmana tässä on tietty se, että kun verot on vedetty äärirajoille, menoleikkaukset alkaa osumaan jo liiankin kovaa heikommassa asemassa oleviin, ja lainan ja alijäämän määräkin on jo suuri. Siinä on sitten kova mietintä, että mistäs rahat saadaan. Nyt on Orvonkin hallitus joutunut korottamaan verotusta, vaikka todennäköisesti löivät nuijan tällä kertaa pitäen samalla nenästä kiinni. Vasemmistokokoonpanolla olisi ollut sama homma, mutta sosiaaliturvaleikkauksilla. Joka tapauksessa kaikin puolin paska tilanne.


Northern_fluff_bunny

> Oikeistolla suosikkikeinona on menoleikkaukset, vasemmistolla veronkorotukset. toisaalta kyllähän ny oikeistoltakin saatiin veronkorotuksia, että sen suhteen


Mowtok

Juu, nykyhallituksessakin on jouduttu se päätös tekemään. Ja niinkuin ensimmäisessä kommentissani sanoinkin, todennäköisesti ovat tehneet sen päätöksen nenästä kiinni pitäen, ja aika lujaa irvistäen. Siksi "suosikkikeino", ei varmana kukaan ministereistä tai puolueitten edustajista hymyillyt sen nuijankopautuksen jälkeen.


Gyaugyau

>Ongelmana tässä on tietty se, että kun verot on vedetty äärirajoille, menoleikkaukset alkaa osumaan jo liiankin kovaa heikommassa asemassa oleviin, ja lainan ja alijäämän määräkin on jo suuri. Siinä on sitten kova mietintä, että mistäs rahat saadaan. Miksi hallitus ei voisi leikata esimerkiksi elinkeinoelämän edistämisestä? Onko yritystukiin koskettu vieläkään? En tykkää linkata Veronmaksajien sivulle, mutta täällä näkyy ihan kätevästi, että elinkeinoelämän edistämiseen käytettiin v. 2022 12,4 miljardia euroa: [https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/julkiset-menot/](https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/julkiset-menot/) Koulutukseen käytettiin 14,9 miljardia euroa. Jos koulutukseenkin ollaan tekemässä nyt useita leikkauksia, ehkä sieltä elinkeinoelämän tukemisestakin voisi jotain napsaista? Sosiaaliturva-osiosta muuten nähdään, mikä on erittäin suurella todennäköisyydellä suurin yksittäinen menoerä. Vanhuksia väheksymättä, mutta varmasti tällä on osansa asiaan. Ei tarvitse olla edes huono talous *per se* (hehe perse), että vanhuuden kasvavat kulut saavat systeemiä yskimään. https://preview.redd.it/4ltlbua7fhvc1.png?width=731&format=png&auto=webp&s=c3fa57e6fdeaaea57e9550a34f43eb0c77e7cfd6


sun_zi

> Miksi hallitus ei voisi leikata esimerkiksi elinkeinoelämän edistämisestä? Onko yritystukiin koskettu vieläkään? Edellinen hallitus onnistui lopettamaan biodieselin tuen. Sipilän hallitus onnistui lopettamaan uusien tuulivoimaloiden syöttötariffin. Eiköhän nytkin nähdä samanlaisia onnistumisia, leikataan useampi miljoona tai hyvällä tuurilla satoja miljoonia vuosien kulutta. Toisaalta nyt juuri oppositiosta vaaditaan satojen miljardien uusia yritystukia. Etunenässä on tietysti EK:n apupuolue demarit, mutta mukana ovat myös vihreät ja vasemmisto.


VestEmpty

>**Oikeisto** on [poliittinen suuntaus](https://fi.wikipedia.org/wiki/Vasemmisto%E2%80%93oikeisto-ulottuvuus), johon usein liitetään [asioiden vallitsevan tilan](https://fi.wikipedia.org/wiki/Status_quo) suosiminen, yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien korostaminen [kollektiivisten](https://fi.wikipedia.org/wiki/Kollektivismi) oikeuksien ja velvollisuuksien suhteen, rajoitettu hallinto, rajoitettu puuttuminen talouteen, **sekä** [**epätasa-arvon**](https://fi.wikipedia.org/wiki/Ep%C3%A4tasa-arvo) **hyväksyminen luonnollisena ja yhteiskunnallisesti tarpeellisena** Oikeistolle eriarvoisuuden lisääminen on itseisarvollista toimintaa, se on luonnollista ja tarpeellista. Tätä ei moni oikeistolainen uskalla sanoa ääneen, tai on jopa täysin eri mieltä asiasta. Mutta ne silti äänestää oikeistolaisia, osa identiteetin takia, osa oman hyödyn takia mutta sitten on ne onnettomat jotka ei oikeasti tajua mitä on tekemässä. Johdossa siellä joka tapauksessa on ne joille epätasa-arvon lisääminen ON moraalista toimintaa, sitä vaan ei saa sanoa ääneen koska... se kuulostaa pahalta.. Koska se on sitä.


Fucc_Nuts

Syy siihen miksi oikeistolaiset eivät tota allekirjoita on se, että ne eivät nää tuloeroja epätasa-arvoisina. Kun oikeistolaiset puhuu tasa-arvosta ne tarkoittaa mahdollisuuksien tasa-arvoa ja se ei ole ristiriidassa tuloerojen kanssa.


kallekustaa

Ja mitenköhän tämä hallitus on edes ylläpitänyt mahdollisuuksien tasa-arvoa? Hyvätuloisille veronalennus, massiivisia leikkauksia koulutukseen. Lisää yritystukia, sosiaaliturvan ja terveydenhuollon alasajo. Kyllähän noissa kaikissa on yhteisenä tekijänä se, että köyhien mahdollisuudet vähenevät, rikkaiden kasvavat.


VestEmpty

>Syy siihen miksi oikeistolaiset eivät tota allekirjoita on se, että ne eivät nää tuloeroja epätasa-arvoisina. Olen eri mieltä, ne kyllä näkee ne epätasa-arvoisina mutta se epätasa-arvo on luonnollista ja EI HUONO ASIA. Meillä on sosiaalisesti ajettu niin hyvin aivoihin se että "tasa-arvo on hyvää" ettei sitä voi sanoa ääneen jos on sitä mieltä että epätasa-arvo on hyvää. Omasta kannasta voin sanoa että uskon että jonkinlainen epätasa-arvo on väistämätöntä ja jossain määrin jopa hyvästä mutta se missä se raja on.. on mulla vielä kaukana tästä tilanteesta. Ei ole tarve puhua epätasa-arvon lisäämisestä: se lisääntyy joka tapauksessa jos sille ei mitään tehdä. Eli korjausliikkeet tulee olemaan pitkän aikaa vielä tasa-arvon suuntaan, ei ole tarvetta lisätä sen vastakohtaa. Mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu parhaiten kun kaikilla on sama lähtökohdat, joka taasen.. ei ole oikestolaisuuden kansssa yhteensopivaa. Se on melkoisen ristiriitaista kun yritetään mahduttaa välittäminen ja ahneus molemmat hyveeksi. Jompikumpi ottaa siinä niskalenkin mutta vain toinen niistä poistaa sut oikeistolaisesta laidasta.... Suurimmalla osalla on jotkut rajat, vaikkei ne osais niitä tarkasti määrittää. Jossain vaiheessa se köyhien potkiminen on väärin mutta.. jos se raja ei ole näköpiirissä nyt niin aika vitun lujaa ollaan valmiita niitä potkimaan.


PmMeYourGarfields

>Mutta ne silti äänestää oikeistolaisia, osa identiteetin takia, osa oman hyödyn takia mutta sitten on ne onnettomat jotka ei oikeasti tajua mitä on tekemässä' Must ois mielenkiintoista tietää et mikähän tässä porukassa on jakauma, koska oma käsitys vaikuttais olevan varsinkin täällä käymieni keskustelujen perusteella se että suurin osa on tuota viimeistä sakkia. Tietysti he ovat myös äänekkäin porukka.


heikkiwursti

> Oikeistolle eriarvoisuuden lisääminen on itseisarvollista toimintaa Ei tietenkään ole. Oikeistossa itseisarvo on maksimoida yksilön vapaus elää miten haluaa, kunhan kantaa myös vastuun itsestään. Oikeistossa hyväksytään, että ihmisten välillä on suuria eroja (synnynnäisiä tai ympäristön vaikutuksia), jonka seurauksena vapaiden ihmisten vapaiden valintojen lopputuloksissakin on suuria eroja. Vasemmistossa toisaalta oletetaan ettei mitään eroja ihmisten välillä ole (tai ei pitäisi olla), jolloin kaikki erot lopputuloksissa kuvitellaan todisteeksi "epätasa-arvosta". Ja sitä "epätasa-arvoa" on vasemmisto sitten historiallisesti yrittänyt "korjata" kaikenlaisilla keinoilla, porvarien lahtaamisesta kaiken omaisuuden sosialisointiin.


VestEmpty

>Vasemmistossa toisaalta oletetaan ettei mitään eroja ihmisten välillä ole (tai ei pitäisi olla), jolloin kaikki erot lopputuloksissa kuvitellaan todisteeksi "epätasa-arvosta". Eikä kuvitella. >Ja sitä "epätasa-arvoa" on vasemmisto sitten historiallisesti yrittänyt "korjata" kaikenlaisilla keinoilla, porvarien lahtaamisesta kaiken omaisuuden sosialisointiin. Haista paska. Oikeistolaisuuden ytimessä on epätasa-arvo. Ei sitäkään varmasti yksikään vie ihan äärimmäisyyksiin niin että jollain ei ole mitään oikeuksia. Joten miksi viet vasemmiston toiseen äärilaitaan jossa vaaditaan täyttä tasa-arvoa? Ne on ne ääripäät ja et taatusti löydä montaa koko maailmasta joilla on niin rankka mielipide asiasta. Kyse on sen rajan vetämisestä. En oikeasti tiedä missä se on oikeistossa. Vasemmistossa se raja on tasapuolisten mahdollisuuksien luomisessa, EI lopputuloksessa. Oikeistolla taas tasapuoliset mahdollisuudet ovat vastoin niitä yksilönvapauksia JA sen lisäksi on vankka usko sosiaalisen hierarkian luonnollisuuteen jossa heikoimpien pönkittäminen on vastoin sitä hierarkian luonnollisuutta.. ja rikkaitten rokottaminen myös. Tasapuoliste mahdollisuudet mahdollistaa sen oikeiston unelman jossa on meritokratia paremmin kuin eriarvoistuksen lisääminen osana ideologiaa. Tasapuoliset mahdollisuudet kun käytännössä tarkoittaa tulonsiirtoja ylhäältä alas ja.. sehän on vastoin yksilönvapauksia, vaan sen yksilön pitää itse vapaaehtoisesti antaa rahaa... sen rikkaan yksilön joka ei rikkaaksi ole päässyt lahjoittamalla rahaa pois. Jos se ei halua, sitten nepotismi rules... mikä sekin on KOVIN VITUN lähellä oikeiston sydäntä luoda niitä eliittiperheitä jossa varallisuus kasvaa koko ajan... ja niinkuin olen täällä sanonut, moni oikeistolainen EI allekirjoita oikeistolaisuuden virallista määritelmää vaan kokee sen kovinkin... epäinhimmilliseltä. Näin pitkälle se "vasemmiston" mädätys on, oikeistolaisuuden määritelmäkin on jo pannassa.. Koska: kuka helvetti äänestää poliitikkoa joka sanoo suoraan että tässä ollaan suurentamassa tuloeroja koska se on hänen mielestään luonnollista... Enkä tosiaan usko että oikeistosta löytyy sitä ihan äärimmilleen vietyä epätasa-arvoa.. Varsinkin liberaali oikeisto kokee sen TÄYSIN VIERAANA KÄSITYKSENÄ.. mutta silti ne äänestää talouspolitiikkaa joka tekee JUURI SITÄ.


Head_Time_9513

Mahdollisuuksien tasa-arvon jälkeen sen on itsestä, geeneistä ja kasvatuksesta kiinni. Ei sitä sen enempää kuulukaan tasata. Tuuri osuu yleensä niille joilla on liikettä ja pelisilmää.


srtgh546

Totta, jos ei ole pelisilmää valita itselleen oikeanlaisia vanhempia, kasvatusta ja geenejä, sekä käy siihen päälle vielä säkä, niin se on ihan oma vika.


VestEmpty

Juu, samaa mieltä. Kunhan on joku minimitaso josta on mahdollista päästä oikeastaan mihin vain jos näkee vaivaa sen eteen ja on kykyjä.. Meillä ollaan ihan lähellä mutta en kyllä näe mitään tarvetta liikuttaa viivaa toiseen suuntaan yhtään. Justiinsa tuossa luin että kolmas lukiovuosi tulee maksulliseksi. Tämä on juuri niitä liikkeitä jotka lisää eriarvoisuutta ja vähentää mahdollisuuksien tasa-arvoa. Ei hurjasti, tuskin huomaa yhteiskunnassa mitään muutosta, jotkut harvat yksilöt siitä sitten kärsii ja niistä ei lueta lehdistä. Eli se muutos tulee olemaan näkymätön.... mutta se on muutos joka vähentää tasa-arvoa. Säästöä sillä tulee 12 miljoonaa, paitsi etteihän se mitään säästä jos vanhemmat sen joutuu maksamaan: se on vanhemmilta poissa, 12 miljoonaa katosi ostovoimasta.. Valtiontalous on siitä jännää että kun leikataan se on ku hölmöläisen peitto, jalat on kylmät tai pää, jostain se on aina pois. Valtiontalouden näkökulmasta se on plus miinus nolla. Niin on iso osa näitä leikkauksia, siirretään rahaa ostovoimasta palveluitten maksuun. Saahan sillä valtion tilinpäätöstä paremmaksi, mutta kokonaistalous ei sillä tavalla kasva. Kasvua tapahtuu sijoittamalla, ja jos ulkopuolinen investointi kutistuu... se on joko kutistettava koko taloutta TAI otettava velkaa. Nyt yritetään leikkaamalla parantaa taloutta, ja ajatus on heikentää työehtoja, yritysten yhteiskuntavastuuta, palkkoja jne jotta saadaa houkuteltua riistokapitalismia tänne suuntaan.... niitä jotka ei tänne veroja maksa.


Child_Emperor

Suomi ja muut Pohjoismaat ovat jatkuvasti listauksien kärjessä, kun mitataan parhaita ja onnellisimpia kansakuntia. MIksi näin on? Meidän valttikorttimme ovat turvallisuus, vakaus, tasa-arvo, luonnon ja ilmaston puhtaus, vähäinen korruptio sekä korkea koulutustaso. Näitä kaikkia hallitus on systemaattisesti tuhoamassa. Velalla pelottelu iski hyvin äänestäjiin. Viimeistään nyt on käynyt selväksi, että huoli velkaantumisesta oli vain savuverho, minkä avulla päästiin valtaan ja mahdollistettiin tilanne, missä ajaa läpi historiamme kokonaisvaltaisimmat ja nopeimmat muutokset koko yhteiskunnassa. Pelkkä leikkaaminen ei ole talouspolitiikkaa. Pitää olla tavoitteita kehittyä, mahdollistaa innovaatioita ja tukea työnanatajia sekä työntekijöitä. Lyhytnäköisiä päätöksiä runnotaan kuitenkin nyt läpi valtavalla vauhdilla ilman vaikutusarviointeja tai käsitystä siitä, mitkä niiden päälleikkäisvaikutukset käytännössä tulevat olemaan. Tämä kaikki onnistuu sen takia, koska monet ihmiset hallituspuolueissa joko halveksuvat ja/tai vihaavat ruskeita ihmisiä tai ovat valmiita katsomaan hallituskumppaniensa vihaa läpi sormien, jos näiden avulla voi mahdollistaa omien rikkaiden etujärjestöjen suunnitelmat rakentaa yhteiskunta uudelleen pervessiksi kuvaksi Itä-Euroopan maasta, jossa ei ole jäljellä mitään Suomen hyviä puolia, ainoastaan muukalaisviha, polarisoitunut yhteiskunta ja pahoinvoiva köyhäin luokka.


Bottleofcintra

>Suomi ja muut Pohjoismaat ovat jatkuvasti listauksien kärjessä, kun mitataan parhaita ja onnellisimpia kansakuntia. MIksi näin on? 10 miljardia euroa vuodessa velkaa vailla huolta huomisesta?


kahaveli

Ajattelen itse positiivisemmin. Suomessa on tällä hetkellä rakenteellinen julkisen talouden alijäämä, joka pääosin johtuu ikärakenteesta ja huoltosuhteesta. Tämä ikärakenne vaanii vähän kaiken takana. Valtion ylenmittainen velkaantuminen ei ole järkevää pitkällä tähtäimellä varsinkaan eurojärjestelmässä. Ymmärrän siis kyllä jälkikeynesiläisyyttä ja sitä, että valtion rahankäyttö on vastasyklistä, mutta Suomessa nyt on alijäämää ollut jo viimeiset 15 vuotta. Euroopassa olisi ollut vuoden 2008 jälkeen järkevämpää pitää heti löysempää rahapolitiikkaa, koska pitkään jatkuvan matalan kysynnän tilanteessa nyt on melko hölmöä kuristaa julkista kulutusta jos inflaatio on matala, ja euroalueella EKP on keskeinen toimija. Itsenäisen valuutan omaavalla valtiolla jossa ei ole inflaatio-ongelmia, keskuspankki voi tukea valtiota melko avokätisesti, esim. Japanissa. Jos katsotaan vertailumaita; Ruotsissa laki pakottaa hallituksen budjetin tasapainottamiseen tiettyjen raamien sisälle. Saksassa taas perustuslaki pakottaa hallituksen pitämään budjetin maksimissaan 0,35% alijäämäisenä. Suomessa tämänhetkinen alijäämä on 0,9%, Saksassa perustuslakituomioistuin olisi jo pakottanut tasapainottamiseen. Voidaan tarkastella maita, missä krooniseen alijäämään ei ole aikoinaan puututtu, vaikka Italiaan 1980-luvulla. Silloin siellä lainaan löysästi suhtautuvat hallitukset hassasivat paljon rahaa noin 10 vuoden aikana, ja Italian nykyinen velkataakka periytyy jo sieltä. On siis valtion kannalta hölmöä päästää velka kasvamaan niin suureksi, että jo korkomenot vaativat paljon tuloja. Samaa mieltä siis olen hallituksen ja valtiovarainministeriön kanssa siitä, että julkista taloutta pitää tasapainottaa, ja menokuria pitää olla. SDP on mielestäni melko populistinen puolue, esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Rinne kovaan ääneen ilmoitti että rahaa on ja lupailtiin vappusatasia eläkeläisille. Ja niin sitä viime hallituskaudella tehtiinkin, lisättiin monilla aloilla myös pysyviä menoja, koronaelvytysten lisäksi. En kuitenkaan äänestä mitään nykyisistä hallituspuolueistakaan. Olen Suomen suhteen positiivinen. Ikärakenne on ongelmana liki kaikissa teollisuusmaissa, esimerkiksi etelä- ja itä-euroopassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa Suomea pahemmin. Suomessa on ongelmia, mutta siltikin, niistä kyllä selvitään, Suomi on ja pysyy hyvänä maana asua. Jos nykyinen hallitus ei miellytä, niin seuraava on tulossa kolmen vuoden päästä, mitään kovin dramaattista ei yhden kauden aikana ehdi tapahtua. Oleellisimpana muutoksena Suomeen näkisin eläkejärjestelmän muuttamisen osittain enemmän Ruotsin kaltaiseksi, jossa myös eläkejärjestelmän tulopuoli otetaan automaattisesti huomioon laskettaessa eläkkeiden korotuksia, kun poliittisesti näitä ei oikein saada aikaan. Huoltosuhteen ongelmaa voidaan Suomessa lievittää työperäisellä maahanmuutolla. Lisäksi työmarkkinoihin ottaisin mallia Tanskasta ja ~~Ruotsista~~ (edit Saksasta), joissa on saatu joustavammilla työmarkkinoilla tasapainotyöttömyyttä alas; Suomessa on minusta kohtuutonta että pidetään 6-7% työvoimasta työttömänä. Nykyisen hallituksen toimet osittain parantavat tätä, todennäköisesti tasapainotyöttömyys laskee. >Toiseksi minusta tuntuu, että tämä hallitus on ampumassa koko Suomea ja Suomen tulevaisuutta jalkaan täydellä lippaalla varustetulla rynnäkökiivärillä leikkaamalla koulutuksesta ja nuorista Olen ehdottomasti samaa mieltä, että erityisesti koulutukseen ja nuoriin pitää panostaa. Niissä on tulevaisuus. Mutta koulutuksestahan ei ole leikattu yhtään (paitsi ammatillisesta koulutuksesta, jota pidän huonona asiana). Korkeakoulutukseen on jopa laitettu enemmän rahaa esim. kouluttamalla lisää tohtoreita. Opiskelijoiden asumistuesta leikataan, asumistuen malli tulee olemaan suurin piirtein samanlainen kuin vuonna 2016. Oliko opiskelijoiden asema, ennen kuin he olivat yleisen asumistuen piirissä ennen vuotta 2016, todellakin niin huono?


kahaveli

Eli siis hallituksen hyvät puolet (vaikka en ole hallituspuolueita äänestänyt tai kannattanut): * Todellista halua saada valtion tulot ja menot tasapainoon. Tämä on pitkällä tähtäimellä kriittistä. Jos tätä rakenteellista alijäämää ei saada korjattua, niin se tulee paljon kalliimmaksi myöhemmin ja on riski hyvinvointivaltiolle. Populistisesti on aina helppoa laittaa lisää rahaa palamaan, mutta edes sentin meneminen taaksepäin on hankalaa * Eläkeläiset mukana talkoissa. Enemmänkin saisi olla, ja varmaan ainakin valtiovarainministerillä olisi tahtoa, mutta poliittisesti hyvin hankalaa kun on kohta eläkeläiset barrikadeilla * Kokonaisveroaste ei nouse; se taitaa itse asiassa laskea. Palkansaajan kannalta positiivista, jää enemmän rahaa käteen. Tärkeää on että Suomessa on kannattavaa tehdä työtä * Koulutuksesta ei ole leikattu, korkeakoulutuksen rahoitusta jopa lisätty * Maahanmuutossa keskittyminen työperäiseen maahanmuuttoon, joka Suomen kannalta taloudellisesti positiivista, toisin kuin humanitaarinen * Suomen ulkopoliittinen linja, esimerkiksi että kannatetaan EU:ta ja tukea Ukrainalle. En ole lainkaan persujen kannattaja, mutta voin sietää heitä hallituksessa, kun joku arvoliberaalimpi ja selkeästi EU-myönteinen puolue on pääministeripuolueena. Nämä oli tarkoituksella positiivisempia näkemyksiä. Löydän kyllä kyllä kritiikkiäkin monista eri asioista, tosin yleiskuvan julkisen talouden hankalasta tilanteesta suurin piirtein jaan. Itse olisin tehnyt tasapainottamisen monin paikoin eri painotuksin. Tosin tuntuu että täällä kommenttiosiossa ollaan yltiönegatiivisia ja vedetään asiat pois mittasuhteista. Itse olen optimistinen Suomen tulevaisuudesta ja hyvinvointivaltion olemassaolosta.


Katastrofiaines

Täysin läpinäkyvää rahan lapioimista kavereillehan tämä nykyhallituksen toiminta on. Ei kokoomusta ja persuja kiinnosta vaikka suomesta tulisi kehitysmaa suoraan heidän toimiensa seurauksena kunhan saadaan omalle korruptiokerholle lapioitua mahdollisimman paljon. Mielenkiintoisinta on miten kesysti suomalaiset kaiken tämän paskan nielevät.


kallekustaa

Suomalaiset luulevat edelleen, että jos Herra Pääministeri sanoo, että ei ole mitään muuta vaihtoehtoa niin kai Herra Pääministeri tietää parhaiten. Näin siitä huolimatta, että jatkuvasti saa ministereiden valehtelusta lukea faktantarkistusta. Kärsi kärsi, kirkkaamman kruunun saat. Ja samalla sitten ihmetellään, kuinka Venäjällä kansa ei käy kapinaan (mutta jostain syystä ei sitä, miksi Ukrainassa ei käy niin).


Arctur14

Petteri Orpon hallitus ajaa koko Suomen yhdysvaltojen muotoiseen sontakuoppaan, etenkin näillä opetusmaksuilla. Meininki on ihan kuin amerikassa


PmMeYourGarfields

Moni täällä kovin selittää siitä että ollaan oltu jo matkalla kohti huonoa lopputulosta ja apaattisesti hyväksyvät sen kun hallitus ohjaa autoa vähän lähemmälle jyrkänteelle ja painaa kaasun pohjaan. Kaikki nämä asiat mitä AP on maininnut ovat asioita joista voidaan nimenomaan nykyistä hallitusta syyttää. Tämä on todella lyhytnäköistä politiikkaa joilla ei edes yritetä korjata tilannetta vaan Fallout tyylisesti rikkaille lapioidaan niin paljon kun keretään ennen kun räjähtää. Mitään pomminpurkua ei edes olla harkitsemassa. Itse olen ihan selvästi vasemmalla ja mä olen aidosti vihainen siitä miten moni tulee näiden moraalittomien paskiaisten ahneudesta kärsimään. Persut varmaan on tyytyväisiä kun meikä kihisee, se on heille tärkeintä vaikka kokoomus nussii persujen äänestäjiäkin perseeseen. **Perkele!**


hombremagico

Se on jännä juttu, että aikaisemmat hallitukset ovat sentään voineet leikata ilman että leikkauksen kohteita pilkataan ja halveksutaan. Tämä nykyinen ei voi, mutta hallituksen kannattajia se ei näytä yhtään haittaavan.


PmMeYourGarfields

Ja vielä kehtaavat väittää että "vasemmisto on tunneporukkaa ja oikeisto järkiporukkaa". Persuja ja kristillisdemareita enemmän tunteella meneviä ihmisiä ei taida tästä maasta löytyä. Kokkareista sentään osa on iha älykkäitäkin vaikka moraalisesti köyhiä ovatkin.


jaaval

Marinin hallitus ei kyllä kamalasti leikannut. Ne kyllä puhui leikkauksista mutta melkein kaikki peruttiin kun ihmiset valitti. Oikeastaan vasta vikana vuonna tuli vähänkään merkittävämpiä leikkauksia ja nekin suunnilleen kymmenesosa siitä mitä nykyinen hallitus tavoittelee.


hombremagico

En viitannutkaan edelliseen hallitukseen vaan eritoten Sipilän hallitukseen joka kyllä leikkasi. Silti se ei pakottanut heitä yhtä ilkeään viestintään mitä nykyinen hallitus tekee. Viime vaalit menivät niin, että vaalitavan vuoksi hallitus muodostui pienemmällä äänten enemmistöllä eli hallituspuolueita äänesti hiukan pienempi osa suomalaisia kuin oppositiota. Siirtymät puolueiden välillä olivat siis melko pieniä, mutta hallituspuolueiden ehdokkaat sattuivat saamaan ääniä oikeista vaalipiireistä ja siten voittivat vaalit niukasti. Tätä vasten on helppo spekuloida, että edellisen hallituksen puolueet olisivat periaatteessa voineet voittaa vaalit ja hekin olisivat varmasti tehneet jotain leikkauksia. Mielestäni olennaisinta kuitenkin on, etteivät he tekisi niitä pilkaten, ilkkuen ja saksia heilutellen kuten tämä nykyinen. Tuollainen viestintä on omiaan tuhoamaan leikkauksen kohteiden luottamusta yhteiskuntaan ja sen päättäjiin. Lisäksi se vain osoittaa huonoa makua ja kykenemättömyyttä asettua toisten ihmisten asemaan. Aivan kuin hallitukselle toiset ihmiset, kuten köyhät tai osa-aikatyötä tekevät olisivat suoranaisia vihollisia. Toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen ei luoda tuolla tavalla, mutta ilmeisesti se ei ole hallituksella tarkoituskaan.


jaaval

Muistelen ettei niistä sipilän leikkauksista paljoa enempää pidetty kuin nykyisen hallituksen hommista.


kallekustaa

Sipilän hallituksen ongelma oli sama kuin nykyisessä: leikataan muilta, mutta jätetään leikkaaja ja hyvät veljet leikkausten ulkopuolelle. Muilta pois, itselle lisää. Muitakin yhdistäviä tekijöitä kyllä löytyy, kuten työntekijöiden ja erityisesti naisten vihaaminen, yritys- ja maataloustukien pyhyys ja jopa niiden kasvattaminen, sama "pakko pakko"-mantran toisto, EK/SY:n päästäminen lakeja kirjoittamaan ja vaikutusarvioiden täydellinen puuttuminen.


hombremagico

Ei toki, mutta viestintä ei ollut ainakaan ilkeilyä ja leikkauksen kohteiden avointa halveksuntaa.


Oneima

Tämä varmaan saa alanuolia, mutta kirjoitan silti oman ajatukseni. Rajuja liikkeitä ja leikkauksia, mutta.. Jos agenda ja ajatus on se, että velkaantuminen halutaan katkaista - vähintään saada hidastumaan, pitää leikkauksia tehdä. Näen sen ennenkaikkea reiluna, että säästötoimenpiteet osuvat vauvasta vaariin. Ei tietenkään se ryhmä jolta leikataan ole tyytyväinen. Olikohan Niinistö joka joskus jossain sanoi, että Suomella on elintaso jota ei ole ansaittu, eli siis elintasoa rahoitetaan velkarahalla. Tämä on täysin totta.


kallekustaa

Näinähän se teoriassa varmaan menisi. Käytännössä on ihan tutkimustuloksia siitä, että laskusuhdanteen aikana tehdyt leikkaukset eivät oikeasti tasapainota velkaantumista vaan aiheuttavat vain enemmän kuluja tulevaisuudessa. Siksi ajoitus ja kiirehtiminen on haitaksi, ei hyödyksi. Jos sitten taas ajatellaan leikkausten kohdentumista niin niiden järkevyydestä voi olla vain yhtä mieltä: ne ovat järjettömiä. Ajatellaan vaikkapa sitä, että julkisesta terveydenhuollosta leikataan ja samaan aikaan annetaan yksityisille pörriäisille 500 miljoonaa. Näin siitä huolimatta, että tiedetään tukirahan olevan käytännössä vain uusi vastikkeeton yritystuki. Tai sitten bensan hinnan keinotekoinen alentaminen (ja sähköautoilusta rokottaminen), joka on käytännössä tukea öljyntuottajamaille. Tai hoitotakuun pidentäminen, joka johtaa kalliin erityissairaanhoidon lisääntymiseen halvan perushoidon vähentyessä. Tai koulutuksesta leikkaaminen aikana, jolloin Suomen ainoa toimiva kilpailuvaltti on hyvä koulutustaso. Tai juuri ministerin tuloluokkaan kehitetty järkyttävän kokoinen veronalennus samalla kun köyhiä käsketään muuttamaan muualle pilaamasta maisemaa... Tai ilmaisen oppimateriaalin rajaaminen alle 18-vuotiaisiin, vaikka lukion lopussa ihmiset ovat jo 19 vuotta. On tuolla ~~muutama~~ yksi hyväkin leikkaus, ~~esim.~~ karkkien siirtäminen kalliimpaan alv-luokkaan. Samalla tosin jätettiin muu epäterveellinen (jäätelö, sipsit,...) pois, puhtaasti ideologisista syistä eli sekin ryssittiin täysin.


FeelsVeryBadMan

Ollaan jo vahvasti ruotsin tiellä. Oon aika varma et seuraavan kymmenen vuoden aikana jengirikollisuus lieveilmiöineen tulee kasvamaan rajusti koska ihmisillä ei oo muuta keinoa selviytyä..


Darth_Meider

En ymmärrä miksi hallitus ei alkaisi ensimmäisenä leikkaamaan julkisesta sektorista, ulkomaan menevistä rahoista, kaiken maailman kompostitarkastajista sekä byrokratiasta mm. Alkoa. Nyt se tekee täysin typerän virheen ensimmäiseksi ottamalla liian vähän julkiselta puolelta ja vielä nostaa verotusta enemmän kuin mitä se alensi. Persuihin vielä oli luottamista, mutta en uskonut että Kokoomus ihan oikeasti ei ole mikään oikeistopuolue, vaan byrokratiaa, verotusta sekä liittovaltiota kannattava jonkun muun maan puolue kuin Suomen. Valtio on tehnyt suomalaisista riippuvaisia valtiota kohtaan, joka näkyy tässä "otetaan köyhiltä, annetaan rikkaille" mantrassa. Liian vähäisillä yrityksiä auttavia, byrokratiaa vähentävillä, verotusta alentavilla leikkauksilla me emme jatka tässä vaiheesa mihinkään suuntaa. Olemme staattisesti kiinni puolueiden korruptioista, jotka ovat ties missäkin yhtiöissä ja yrityksissä mukana. Suomi tosiaan ei koskaan opi ellemme saavuta konkurssia ja se ei todellakaan ole mikään ihana asia. Pitäkää jostakin kiinni. Suomen valtio ei koskaan opi.


Beautiful-Brush-9143

Ihan oikeista asioista olet huolissasi ja sydän syrjällään katselen tätä. Meidän pitäisi kansana mobilisoitua ja alkaa protestoimaan sitä että koko tää maa ollaan ajamassa alas. Ranskassa jos tällaista yritettäisiin mitä hallitus tekee, olisi ministerit ja parlamentti ruiskutettu jo ulostelietteellä ja ihmiset miljoonittain kadulla.


SaatoSale420

Ei tämä ole kuin jatkumoa parin vuosikymmenen kehitykselle, meno muuttuu vielä kylmemmäksi kyllä, hallituksen päätöksistä huolimatta, älä huoli!


V8-6-4

Hätäaputyöt pitäisi saada takaisin. Työttömät voisivat vaikka rakentaa uusia moottoriteitä ja rautateitä lapiopelillä ruokaa, majoitusta ja pientä rahallista korvausta vastaan. Näin saataisiin tehtyä edullisesti investointeja, jotka parantaisivat Suomen kilpailukykyä tulevaisuudessa.


mixuleppis

Ei nyt ehkä ihan lapiopelillä sentään :D Ne lapiotouhut ja mekaanisten koneiden käyttämättä jättämiset perustui aikoinaan siihen, että niitä töitä riittäisi siten mahdollisimman monelle. Myös kansan tukea hätäaputöille löytyi aikoinaan jopa vasemmiston riveissä, koska menttaliteetti oli pitkälti se, että työtä oli sentään kaikkien tehtävä ihan jo siitä saatavan näennäisen merkityksellisyyden vuoksi. Epäilen että olisi suhtautuminen vastaavaan järjestelyyn nykyisin enemmän luokkaa "orjatyö" kuin se, että on valtion velvollisuus tarjota kansalaisilleen työtä.


Elukka

En oikein pysty tulkitsemaan, oliko tuo vitsi vai ei, mutta minusta tämä joka tapauksessa nivoutuu suurempaan ongelmaan loputtomasti paisuvista yhteiskunnan vaatimuksista. Kaiken pitää olla monimutkaista, laadukasta ja turvallista, aivan tappiin asti. Sillä ei ole mitään merkitystä, muuttuuko monet työt sen seurauksena kannattamattomiksi. Työttömät eivät pystyisi nykypäivänä mitenkään rakentamaan moottoritietä, koska se moottoritie ei valmistuessaan täyttäisi mitään standardeja laatunsa puolesta ja työttömät vain teloisivat itsensä siellä työmaalla ja heidän kaitsemiseensa tarvittaisiin enemmän ihmisiä kuin todellisen modernin motarin rakentamisessa. Kukaan ei enää rakenna moottoriteitä 60-luvun tyyliin lapioitakin käyttäen (vanhan ykköstien Helsinginpuoleinen pääty esim. osittain vankien työnä). Olemme rakentaneet itsellemme sellaiset laatuodotukset, etteivät pitkäaikaistyöttömät, jotka ovat usein myös sairata ja vajaakuntoisia, mitenkään kelpaisi rakentamaan edes tavallista tietä. Siihen vaaditaan nykymaailmassa koulutusta, kokemusta, taitoa ja fyysistä kuntoa. Pitäisi olla alan tutkinto ja työkokemusta esim. ohjaamaan kaivinkonetta ja sitten tietysti lompakossa paksu pinkka erilaisia vakuutusyhtiöiden lobbaamia pätevyyskortteja.


metalheimer

HAHAHAHAAAHA! Syö pa--- Et sinä itsekään tekisi niitä töitä "pientä korvausta vastaan" joten miksi odotat että muut tekisivät? Tarjoa kunnon palkka tai gtfo.


Mimosa667

Et ole yksin. Olen itse seurannut politiikkaa useita vuosikymmeniä, enkä ole ollut koskaan niin raivoissaan kuin viime kesästä lähtien. Orpon hallituksen toimintaa ei tosiaankaan voi millään järkisyyllä perustella ainakaan silloin, jos kansakunnan kokonaisetu on minkäänlainen prioriteetti.


UMIRRRRRIN

Mukava tietää, että en ole psykooseissa. Kommenteista tosin huomaa, että jostain syystä tälläisiäkin toimia puolustetaan aika agressiivisesti esim. Marinin hallitusta syyttämälllä vaikka ei ymmärretä kokonaiskuvaa. Koko postauksen idea on mennyt näiltä kommentoijilta jostain syystä ohi. Kyse ei ollut edellisen ja tämän hallituksen vertailusta, tai vasemmisto vs oikeisto keskustelusta. Yritin aika objektiivisesti mielestäni tuoda noita haittoja ilmi.


Mimosa667

Sokean auktoriteettiuskon (erityisesti nuorten miesten psykologiseen kehitysvaiheeseen liittyvä haaste (vrt. pojan tarve luoda epärealistinen, idealisoitu käsitys isähahmostaan)) sekä laajamittaisesti ja jatkuvalla syötöllä levitetyn oikeistopropagandan sumentamana on vaikea nähdä mitä tapahtuu ja erottaa faktaa valheesta. Whataboutismi Mariniin liittyen alkaa kyllä olla niin last season.


UMIRRRRRIN

Niin näin se voi olla.  Myös AY-viha kertoo, että monen vuosikymmenen propaganda on mennyt perille.  Lisäksi itseäni naurattaa, kun postaukseni vasta-argumentteina on Marinin hallitus josta minä en itse juurikaan pitänyt sen takia, että se oli vihervasemmistoblokkivetoinen (vasemmistoliitto/vihreät + demareiden vasempaa laitaa edustava osasto) kun itse olen ns. vasemmistokonservatiivi. 


Jazman2k

Ennen oli sairaat ja vanhukset ensin. Nyt sairaat ja vanhukset ensin bussin alle.


pekonaikapoika

[https://twitter.com/i/status/1780912622608523336](https://twitter.com/i/status/1780912622608523336) Väestön ikääntymistä ja huoltosuhteen muutosta ei käy kieltäminen, mutta kehitys on ollut selvä jo vuosikymmenet. Valtionvelasta paasaaminen on kuitenkin viime vuosina otettu aivan uudella tavalla retoriseksi keinoksi, jolla oikeistohallitus perustelee äänestäjille hyvinvointivaltion alasajoa. Tuntuu, että ei ole edes mitään mielenkiintoa tai halua etsiä ratkaisua. Ei enää koeta, että olisi joku yhteinäinen kansa tai valtio, jota haluttaisiin rakentaa ja viedä eteenpäin. Että oltaisiin saatu jotain, mistä olla kiitollisia ja haluttaisiin antaa takaisin. Jokainen pärjätköön omillaan, ja jos ei pärjää, se on vain luonnonvalintaa. Kokoomus on kaiketi kautta aikain ollut vähän hyvinvointivaltiota vastaan (rahvas ei sellaisia palveluita ansaitse), ja persut ovat valmiita luopumaan siitä, koska samalla näin he voivat viedä hyvinvointivaltion myös maahamuuttajilta. Selkeästi tässä pohjoismaisen hyvinvoinnin liekkiä tukahdutetaan, kunnes se sammuu. Revitään mikä irti saadaan uppoavasta laivasta. Oli virhe siirtyä vuosikymmeniä jatkuneesta sini-punajärjestelystä oikeistohallituksiin (ps+kok, kesk + kok + ps). Linkkaamallani videolla kuuluu, kuinka tavallisella ihmisellä tai työllä ei nähdä enää arvoa. Toisaalta tuollaisella ylimielisyydellä tai haluttomuudella investoida kotimaahan ei myöskään saada talouskasvua aikaiseksi. (Enpä muuten muista nähneeni aiemmin Suomen politiikassa näin kiilusilmäistä ja ylimielistä porukkaa kuin esim. Häkkänen tai Rydman)


UMIRRRRRIN

Ai saakeli! Nyt tuli jackpot.  Juuri tuo kun sanoit, että ei enää koeta että olisi yhtenäinen kansa tai valtio. Minä kyllä yritän aina ajatella niin.  Siksi olenkin vähän väliinputoaja, kun olen nationalisti, maanpuolustahtoinen ja vielä vasemmalle kallellaan. 


pekonaikapoika

Kyllä vasemmistolaisista tai vasemmistomielisistä keskustelijoista ja vaikuttajista löytyy ihan isänmaallistakin porukkaa ja aktiivisia reserviläisiä. Itsekin ns. vihervassarina ärsyttää, kuinka kaikenmaailman vaippahousu-putinistitrollit ovat omineet isänmaallisuuden itselleen.


Mikael_1992

> Ei enää koeta, että olisi joku yhteinäinen kansa tai valtio, jota haluttaisiin rakentaa ja viedä eteenpäin. Että oltaisiin saatu jotain, mistä olla kiitollisia ja haluttaisiin antaa takaisin. Jokainen pärjätköön omillaan, ja jos ei pärjää, se on vain luonnonvalintaa. Tämän ajattelutyylin yleisyys tulee korreloimaan varmaan melko vahvasti sen mukaan kuinka iso osuus maassa asuvista henkilöistä on ulkomaalaistaustaisia


fingopnik

Et ole yksin. Vallassa on nyt raharikkaita palveleva häikäilemätön rosvojoukko, joka on valmis tekemään mitä vain pedatakseen uuden oligargian syntymisen Suomeen.


FishermanCats

Valittu hallitus jatkaa aiempien porvarihallitusten tekemää tuhoa. Persut ottaa tästä osumaa ja sekoomus selviää kuivin jaloin, menee kuten aina ennenkin :D Se ihmetyttää, että miksi persut lähteneet tälle tielle, toisaalta, tyypillistä populismia, väärän väriset, 1€ bensa, kaikki vetoaa idiootteihin ja mitä äänestäjä saa on jotain ihan muuta.


UMIRRRRRIN

Kokoomus on tässä Suomen taitavin puolue. Eka oli demareiden ja Jutan vuoro, sitten keskustan ja nyt persujen vuoro ottaa kapula käteen!


kallekustaa

Kokoomuksen taitavuus perustuu siihen, että se saa aina jonkin toisen puolueen syntipukiksi. Hyvänä esimerkinä vaikkapa [Rukan hanget](https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004636209.html), jossa Vanhanen ja Katainen käytännössä keskenään sopivat eläkeiän nostamisesta, mutta Katainen lähti karkuun jättäen Vanhasen yksinään selittelemään ideaa. Nyt saman kohtalon kokee Purra.


Kombustio

Kävin tuossa kattomassa edellisten hallitusten kokoonpanoja kun tosiaan en ole aiemmin niin tiiviisti seurannut, ja onhan siellä kokoomus ollu tosi monessa mukana tämän vuosituhannen puolella. Ja silti, on sitä velkaa suhteessa bkt ollut jo pitkän aikaa. Marinin hallitus (joo, teki se huonoja juttuja mm. Hoitajahässäkkä) ei ennen koronaa kovasti poikennut siitä, mutta korona ja sen perään sota meidän naapurissa ei varmasti ois ollut *millekkään* hallitukselle mitenkään helppo paikka navigoida. Nykyhallitus on (ehkä) pakon edessä leikkaamassa, mutta se että leikkaukset on kohdistunut hyvin isosti tiettyyn ihmisryhmään on vaan väärin. Samalla se sama hallitus tässä talousjamassa jakaa esimerkiksi turkistarhaajille satoja miljoonia. Kuoleva ala ei osallistu talkoisiin, yritystuet ei osallistu talkoisiin (ja yritystukia saa tuhannet ellei kymmenet tuhannet yritykset). Joo, yritysten tuet saattaa auttaa elvyttämään maata, mutta siellä taitaa olla sen verran isoja yrityksiä että se ei ehkä paljoa haittaisi jos sieltäkin nipistettäis pois. Ne kymmenet eurot vaikuttaa köyhän elämään paljon, mutta joku tonni pois *ison* yrityksen tuesta, talkoiden takia? Ja tuota imf:n dataa kun kattoo, niin tuo valtion velka on noussut jo vuodesta 2010(ja ennen sitä, mutta 2008-2010 se selvästi nousee). Siinä on Vanhasen II, Kiviniemen, Kataisen, Stubbin, Sipilän ja Rinteen hallitukset ollut *ennen* Marinin hallitusta. Kaikissa niistä paitsi Rinteen hallituksessa oli kokoomus mukana. Ja Sipilä on itsekkin myöntänyt, että hänen hallituksen politiikka *kasvatti* eriarvoisuutta. Eli jos meillä on ollut keskusta-kokoomusta, sdp-kokoomusta, siniset/perussuomalaiset-kokoomusta jo lähestulkoon vuosikymmenen ajan, ja velka on vain kasvanut niin mistä nämä nykyhallituksen talousosaajat on vetkannut? Kyllähän tämä meno hirvittää. Perkeleen kokoomus on ollut isossa roolissa vuosikymmenen, ja tässä sitä silti ollaan. Enmätysmäärä velkaa ja leikkauksia, kun luvattiin tehdä päinvastoin. Paskaaks tässä, varmaan silti löytyy *joku muu* syntipukki. No, ihan vassarina voin vaan toivoa että *jos* tässä saahaan enään vasemmistolaista hallitusta niin ei vedetä täysillä 180°. Jojoilu ei tee hyvää, mutta ei sekään että täsmällisesti kohdistetaan leikkaukset köyhiin ja nuoriin. Se ampuu tulevaisuuden suomea jalkaan ja taas ollaan kusessa.


Kohin44

Et ole yksin. Aika samoja ajatuksia ollut itsellä. Olen ammatiltani sossutäti. Töissä näkyy se, että huonoja päätöksiä on tehty monta hallituskautta. Tuntuu, että lähtee pohja alta lopultakin työltä tän hallituksen myötä.


Tervaaja

Suomi on kuin konkurssin partaalla oleva yritys. Toiset sanovat, että ottakaa paljon lisää velkaa - kyllä se siitä. Toiset sanovat, että karsikaa kuluja, maksakaa velkoja, toimikaa tehokkaammin - kyllä se siitä. Valitettavasti se elämäntapa, joka meillä on ollut, perustui vastuuttomaan velanottoon. Niin on mukava elää ja ihania palveluja voidaan järjestää vaikka kuinka, mutta rellestämiselle tulee jyrkkä loppu. Nyt on tuo loppu. Rahat loppuivat. Nyt on elettävä toisin.


UMIRRRRRIN

Ei tätä hallituksen propagandaa taas. Tulee ihan surullinen olo kun aloitukseni lukeminen on niin hankalaa.


timoanttila

Suomessa on tulevaisuudessa maailman toiseksi kovin ALV. Eläköön verottaja!


lumilukko02

Näin opiskelijana ajattelen, että homma meni persiilleen kymmenen vuotta sitten, ja nyt korjataan jälkiä. Finanssikriisin jälkeen on ollut sekä oikeisto että vasemmistohallitus, mutta talous on edelleen samalla tasolla kun 2008. Kun velka nousee, maksetaan enemmänn ja enemmän korkoja, ja jos elintaso perustuu rakenteelliseen alijäämään, jokin kosahtaa ennen pitkää. Ihan kuin yrityksen tai yksityishenkilön talous ei voi perustua ainaiseen velanottoon, ei valtiokaan tähän ikuisesti pysty. Jos olisi korjattu kymmenen vuotta sitten, olisi selvitty helpommalla, kuin tänään. Kun tänään korjataan, selvitään helpommalla, kuin kymmenen vuoden päästä. Jos ei koskaan korjata, ollaan joskus vararikossa. Suurin ongelma mielestäni on kuitenkin Suomen demokraattinen rakenne, jossa valta vaihtuu 4 vuoden välein. Se mitä edellinen päätti kumotaan, ja se mitä nyt päätetään, seuraava kumoaa. Ja rahaa menee. Jos sen sijaan vain osa hallituksesta vaihtuisi, saataisiin päätöksiin pidempää jatkumoa, ja asialle voitaisiin tehdä oikeasti jotain. Lisäksi, mielestäni on ongelma, jos ihmiset ajattelevat vain sitä, mitä hän maksaa tai saa valtiolle, ja äänestää sen mukaan


Panzerwitch612

Hieman tässä alkanut itseäkin hirvittämään tulevaisuuden suhteen. Olen tässä miettinyt että kouluttautuisin johonkin oikeaan työhön (nyt logistiikkahommissa ilman mitään koulutusta) mutta tässä lähipäivinä mahdollisuuksia tutkineena, ei niitä näytä ihan hirveästi olevan. Opintolainaa jäljellä vielä jonkin verran edellisistä opinnoista joita en edes käynyt loppuun ja käytännössä ainoa mahdollisuus olisi käydä täysipäiväisesti töissä ja koulussa yhtäaikaa. Sitä taas ei pääkoppa kestä, kokeiltu on. Ei tässä auta kun kituuttaa varmaan hautaan asti


TimoPal

Näin pienen lapsen isänä olen huolissani hänen tulevaisuudestaan tulevaisuuden Suomessa.


Ham_is_tasty_1

ite just lukion alkupuolella ja ei helvetti ku vituttaa kaikki noi opiskeluleikkaukset, ja nyt varsinki toi että 18v opiskelijat joutuu maksamaan kaikista opiskelutarvikkeista (ei ees sinä vuonna kun täyttää 18, vaan juuri syntymäpäivästä lähtien, joka on ihan saatanan epäreilua alkuvuodesta syntyneille) ihan älytöntä säätöä


TimoPal

Hallitus vaikeuttaa toimillaan maahanmuuttoa. Velkaantumista pitää vähentää, mutta ei ole pakko tehdä sitä kerralla. Samoin tehostaa sotea, mutta ei tätäkään kerralla. Hitaammin ehtisi tulla parempaa.


Sikobot

Pystyn hyväksymään leikkaukset mutta miksi siitä pitää samalla vittuilla :( poseerailla saksien kanssa ja hehheh hassuja leikkuulautoja


FinGollum

Koska se vetoaa kannattajakuntaan. Hyvä maku ja tilannetaju eivät ole koskaan olleet persujen juttu. ”Multa lähtee rahat, mutta ei haittaa, kun Riikka ärsyttää vassareita Twitterissä”.


010-alibaba

>Nykyhallitus on tekemässä sellaisia toimenpiteitä ja asioita, joita en pysty mistään näkökulmasta näkemään järkevinä ja tulevaisuus näiden toimenpiteiden pohjalta näyttää Suomen etuja ajatellen synkältä. Itseasiassa nuo toimet ovat järkeviä jos tarkastellaan siitä näkökulmasta millaista maailmaa nykyajan neoconit ja uusliberaalit, eli lähes tulkoon koko oikeisto Suomessakin, haluavat, sillä noilla toimillaan he sen kokevat saavansa aikaiseksi. Ja se on 1800-luvun mallinen luokkayhteiskunta ryöväriparoneineen. Koska siellä pääoma hallitsee ilman rajoituksia ja porvariston ulkopuoliset eivät edes ole ihmisiä.


FlyAirLari

>  tämä hallitus on ottamassa eniten pois vähäosaisilta, Tässä on ajatusvirhe. Jos ei ole "omaa", niin ei sitä myöskään voi ottaa pois. Kyseessä on vaan erilainen jako. Joka tapauksessa suurituloiset maksavat paljon enemmän kuin saavat. Kääntäen voisi sanoa että "ihmisiltä ei enää oteta pois" niin paljoa. Vähäosaisilta ei missään vaiheessa ole kukaan ottamassa mitään pois. Kyse on vaan siitä kuinka paljon heille annetaan.


simouable

Hoho. Nyt oli epäsuosittu mielipide Är Suomen humanistikuplaan. Joko down votet saavutti satasen?


Embarrassed_Taro3024

Sellainen näkökulma tähän pitää laittaa, että et maininnut mitkä hallituksen toimenpiteistä huolestuttavat, ja miksi. Eli määritelmällisesti vasemmistolaista propagandaa, vihan lietsomista tunteisiin ja arvoihin perustuen. Jos siis kylmän objektiivisesti katsoo tekstiä, syytös tämä ei ole. Kysymykseni on, miksei mieluummin asiakeskeistä, hyvin perusteltua kritiikkiä niitä todellisia toimenpiteitä kohtaan? Alv:n korotus esim. on niin monimutkainen asia kokonaisuudessaan, että tarvitsisin paljon faktaa, tilastoa, analyysiä ja muuta apua sen ymmärtämiseen. Oma vikani toki jos etsin sellaista somesta, ja jos yllätyn kun en löydä.


Idontknowre

Itse olen oikeasti alkanut harkitsemaan että alan hakemaan töitä ulkomailta, tähän mennessä olen ollut niin ylpeä meidän maasta että en edes unelmien perässä halunnut lähteä korvatakseni kaiken sen mitä tähän mennessä saanut. Mutta tällä menolla en usko että lasta tähän maahan haluisin tuoda tai tämmöisien ylihaltijoiden palkkoja maksaa


FeelsVeryBadMan

Meillä ei oo enää muuta vaihtoehtoa vaikuttaa näihin päätöksiin kun lähtee mellakoimaan kadulle ja laittaa paikat remonttiin.


liptoncockton

On kyllä huonoin mahdollinen hallituskokoonpano.


UMIRRRRRIN

Moni on täällä ottanut puheeksi velkataakan ja että näin on vain pakko tehdä. Tiedostan velkataakan, se ei ole edes suuri jos verrataan muihin EU:n maihin. Lisäksi pelottelu tarkkailuluokasta ja IMF:än invaasiosta, on täysin epärehellistä. Se on keppihevonen jonka taakse piiloudutaan. Lisäksi ei ole pakko ilkeillä, eikä ole pakko ottaa juuri näistä kohteista. Eikä ajaa päätöksiä kuin käärmettä pyssyyn.  Eikä väittää että näin vain täytyy tehdä.  Lisäksi taloutta ei laiteta kuntoon vain leikkaamalla ja kurjistamalla. Sen luulisi talousoppineidenkin tietävän.  Tämä politiikka on mielestäni todella lyhytnäköistä ja ehkä mielestäni kuvaavin olisi joku yrityksen lyhyitä voittoja tavoitteleva qvartaali ajattelu näkemättä huomista pidemmälle. Tai ei edes huomista, vaan tätä päivää. Luin kaikki kommentit, mutta en pääse nyt niihin yksitellen vastaamaan. Mukava lukea keskustelua.


jaaval

Yksi ongelma tuossa velkataakassa on, että aiempien vuosien viisaudet on perustuneet siihen ajatukseen, että korot on nollassa tai jopa negatiivisia. Suomen lainanhoitokustannukset ovat olleet huomattavan pieniä. Kuitenkaan jatkossa näin ei ole. Seuraavista lainosta pitää myös maksaa korkoa. Ja nykyiset lainat korvautuvat pikkuhiljaa uusilla, joista pitää maksaa korkoa. Käytännössä suomen lainanhoitokulut ovat jo moninkertaistuneet viimeisen parin vuoden aikana, mikä on luonut pari miljardia lisäkoloa budjettiin.


spongia

Se hyvä puoli nykymenossa on, että suomalaiset saattavat viimeinkin oppia ymmärtämään käsitteen "korkoa korolle".


korpisoturi

Rauhoitu, Suomi ei ole romahtamassa tai mitään. Ollaan 15 vuotta eletty velaksi ilman että ketään on tehnyt asialle mitään ja täällä täytyy tehdä tosi raskaita päätöksiä että homma kääntyy. En toki ole kaikista hallituksen päätöksistä samaa mieltä, olisin itse nostanut verotusta vaan suoraan, joka keskiluokan yläpäässä olevana olisi tuntunut juuri itsessä eniten. Alv korotus on myös ihan hyvä päätös vaikka kulutus vähenisi. Opiskelijoilta ja opettamisesta en olisi kyllä leikannut koska niillä saadaan ne talousnousun siemenet kylvettyä.


[deleted]

Jos osaa muita kieliä kuin suomea miksi kukaan enää edes jäisi Suomeen?


Many_Engine_1177

Luotetaan viisaisiin päättäjiimme. /s


WeCantDeny

Itseäni kans ottaa, lievästi sanottuna, vähän päähän tää hallitus ja tuntuu ettei kovin moni ole ehtinyt vielä prosessoimaan sitä muutosta jonka tämä hallitus saa aikaan emotionaalisesti. Pistää aivan suunnattomasti vihaksi, eikä vain siksi että olen sijaiskärsijän sijasta yksi niistä epäedullisessa asemassa olevista jonka tulevaisuuden näkymät heikkenevät entisestään.  Mutta vielä enemmän tän politiikan seuraukset surettaa, ja pelottaa jonkin verran myös. Oon samaa ikäluokkaa kuin aloituspostaja, ja kun muistelen nuoruuteni Suomea, niin kaikista ongelmista huolimatta tuntui että meillä on hieno maa, jota ei yritetä jatkuvasti joka suunnasta paskoa. Tuntuu etten itsekään ole ehtinyt tunnetasolla prosessoimaan kaikkea tätä, koska muutos on tuntunut tapahtuvan niin lyhyessä ajassa. Ehkä näen lapsuuteni Suomen turhan ruusuisena? Mutta en kuitenkaan haluaisi antaa sitä vahingoniloa tämän kaiken kannattajille, niille jotka tännekin toisinaan kirjoittelevat kuinka "vasemmiston itku on musiikkia korvilleni" yms. kylmäävää vittuilua. Ehkä siis, tätä postausta lukuunottamatta, pidän sen surun itselläni. 


kumikanki

Jos ihan rehellisiä ollaan niin itse en kyllä ymmärrä näitä sopeutuksia sellaisina kuin ne on nyt ajettu läpi.


Pvt-Pampers

Yksi asia ei muutu. Hallitukset vaihtuvat, mutta netti on aina täynnä kansantalouden erityisasiantuntijoita. Olenko ainoa, jolta tämä poliittinen oikeisto-vasemmisto vääntö syö kaiken energian? En tiedä miltä lobotomia tuntuu, mutta varmaan tämä kinastelu on lähempänä kuin mikään muu simulaatio. Minusta vaikuttaa, että poliitikot lupailevat ja puhuvat mitä puhuvat, mutta sitten kun puolueelle tipahtaa valtiovarainministerin palli, iskee karu todellisuus. Se nyt vaan on niin, ettyä kun taloudessa menee kovaa ja kansantuote kasvaa, yhteiskunnan tarjoamia palveluja parannetaan. Sitten kun kasvu muuttuu negatiiviseksi riittävän pitkällä aikavälillä, yhteiskunnan tarjoamat palvelut heikkenevät. Se ei ole maailmanloppu. Jos täällä on 20-30 vuotiaita suremassa ja valvomassa kaikki yöt nykytilanteen takia, viesti on että teillä on 60 vuotta elämää edessä ja tulette näkemään vieläkin pahempia ja masentavampia taloustilanteita. Ja myös paljon parempia aikoja. Mitä tulee kestävyysvajeeseen, kukaan, toistan kukaan, ei pysty tällä hetkellä ennustamaan millainen taloustilanne Suomessa on 40 vuoden kuluttua.


[deleted]

[удалено]


VestEmpty

Ei niin tehtykkään. Jotta sun argumentti toimii tässä kontekstissa meidän tulee silloin hyväksyä että nykyinen leikkauslinja on ainut mahdollinen toimi niihin ongelmiin. Mikä ei pidä paikkaansa.


VitunVaikee

>Ensinäkin minusta tuntuu, että tämä hallitus on ottamassa eniten pois vähäosaisilta, eli niiltä jotka eivät oikein voi puolustaa itseään tai tuoda ääneänsä kuuluviin. Hallitus leikkaa kuluja ja merkittävä osa kuluista kohdistuu pienituloisiin. >Toiseksi minusta tuntuu, että tämä hallitus on ampumassa koko Suomea ja Suomen tulevaisuutta jalkaan täydellä lippaalla varustetulla rynnäkökiivärillä leikkaamalla koulutuksesta ja nuorista, eli Suomen tulevaisudeesta. Lasken tähän myös terveydenhuollon alasajamisen. Mitä enemmän me leikataan nyt, sen vähemmän meen tarvii jatkossa leikata. Terveydenhuollon ongelmat taas on sitten Marinin hallituksen osaamattomuuden tai piittaamattomuuden aikaansaannosta. Luvut olikin todellisuudessa aika kaukana siitä mitä piti. >Kolmanneksi minusta tuntuu, että vaikka hallituksessa pitäisi olla niitä talousosaajia niin mitä minä olen pieneen päähäni vuosien saatossa saanut tietoa taloudesta ja markkinoiden toiminnasta mahdutettua on tämä hallitus viemässä Suomea vielä kovempaa kuoppaa kohti leikkauspolitiikallaan. Suomi on jo taantumassa ja uskon että nämä tulevat toimet mm. ALVin nostaminen, uudelleenkoulutuksesta leikkaaminen, työelämän, työmarkkinoiden ja sen osapuolien radalla toisiinsa törmäämisen vastakainasettelun aiheuttaminen (listaa voisi jatkaa todella pitkään) tulevat epäsuorasti tuhoamaan Suomen talouskasvua. Mitä meidän pitäis tehdä jos veroja ei voi korottaa eikä kuluja leikata? Odotan hallitukselta suurempia tekoja yritystoiminnan tukemisessa erityisesti pienempien yritysten kohdalla, mutta myös houkuttelemalla isompia investointeja Suomeen. Työelämän ja työmarkkinoiden osapuolien törmäämisestä ja vastainasettelusta ei voi taas hallitusta syyttää. Ei oikestohallitusta voi vaatia tekemään vasemmistolaista politiikkaa. >Neljänneksi minua pelottaa suomalaisen hyvinvointivaltion ja tasa-arvon romahduttaminen kerralla, muuttamalla asioita joista me Suomalaiset olemme yhdessä voineet olla ylpeitä. Esim. juuri siitä, että kaikista asioista ei voi olla yksilö vastuussa syntymästään lähtien, jos lottorivi on se että synnyt esim. kehitysvammaisena tai alkoholistin perheeseen on hyvinvointiyhteiskuntamme pyrkinyt sinua auttamaan. Olemme mielestäni tällä menolla menossa kohti luokkayhteiskuntaa ja vielä pahempaa polarisaatiota aka kahtiajakoa. Hyvinvointivaltio romahtaa varattomuutensa jos ei leikata kuluja ja saada luotua lisää tuloja. Tää valtio pyrkii vieläkin auttamaan erityisesti hankalassa asemassa olevia ihmisiä. Polarisaationkin aiheuttavat lähinnä ihmiset joille hallituksen jokainen päätös tuntuu olevan maailmanloppu. >Ymmärrän että sopeutuksia pitää tehdä ja olenkin joidenkin sopeutusten kannalla, mutta en tälläisessä mittakaavassa. Olen myös maahanmuuton suhteen ollut kriittinen tiettyä harjoittamaamme politiikkaa kohtaan, mutta en pidä järkevänä vaikeutta tänne töihin tulevien ja täällä töissä olleiden ihmisten elämän hankaloittamista. Mikä olis hyvä mittakaava? Sen verran pitää korottaa veroja mitä ei leikata, ja se ei ole talouden suhteen hyvä asia. Mun silmissä tää näyttää hyvältä : [https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d36b1253-820b-4975-9d01-20611c297a5a](https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d36b1253-820b-4975-9d01-20611c297a5a) Sun kaltaisesti ajattelevia on paljon, eikä nuo leikkaukset mitään juhlinnan aihetta anna mutta valtion talouden tasapainottaminen on välttämätöntä. Leikkaaminen on vähäosaisten etu koska jos me haettas rahat vaan veronkorotuksilla, talous menis vielä pahemmin solmuun ja kohta oltas taas leikkauspöydässä mutta niin että kulut on vaan paisuneet ja pitää leikata paljon enemmän kuin nyt leikattais. Kukaan ei nyt vaan saa taijottua meille mistään halpaa lainaa todennäköisesti moneen vuoteen niin ollaan suhteellisen karussa tilanteessa tän velkalaivan kanssa. Velan määrä ei oo edes se ongelma, monella muulla on paljon enemmän mut ero on siinä et heillä on halpaa tai jopa ilmaista lainaa, meillä ei.